Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Tureckí občania žijúci v zahraničí začnú vo voľbách hlasovať 27.apríla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa oficiálnych údajov sa z oblastí zničených zemetrasením odsťahovalo približne 3,7 milióna ľudí, ale v iných provinciách Turecka sa zaregistrovalo len asi 133.000 vnútorných presídlencov.

Istanbul 17. apríla (TASR) - Právo voliť v nadchádzajúcich parlamentných a prezidentských voľbách v Turecku bude mať približne 60,7 milióna ľudí. Možnosť hlasovať bude mať aj ďalších 3,4 milióna tureckých občanov žijúcich v zahraničí, uviedol v pondelok predseda Najvyššieho volebného výboru (YSK) Ahmet Yener.

Voľby v Turecku sa budú konať 14. mája. Turci žijúci v zahraničí začnú hlasovať 27. apríla. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a Reuters.

Voľby v Turecku sa uskutočnia tri mesiace po silných zemetraseniach, ktoré zasiahli desať provincií na juhu Turecka, zabili viac ako 50.000 ľudí a milióny ďalších pripravili o strechy nad hlavou.

Podľa agentúry Reuters pre prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú tieto voľby najväčšou politickou výzvou za viac ako dve desaťročia, čo stojí na čele Turecka.

Krajina totiž zápasí s ekonomickými problémami a Erdoganova popularita klesá - svedčia o tom aj výsledky posledných prieskumov verejnej mienky, v ktorých Erdogan zaostáva za Kemalom Kiličdaroglom - spoločným kandidátom šestice strán združených v Národnej aliancii (Millet Ittifaki).

Yenner informoval, že YSK neskôr oznámi, ako budú voľby prebiehať v regiónoch na juhovýchode Turecka, ktoré 6. februára postihlo ničivé zemetrasenie.

YSK už skôr uviedol, že v zóne zemetrasenia nie sú žiadne prekážky pre konanie volieb. Oznámil aj ďalšie opatrenia, ako napríklad zriadenie volebných schránok pre voličov v dočasných prístreškoch a zjednodušenie zmeny úradmi registrovaného miesta pobytu tým osobám, ktoré boli nútené odsťahovať sa.

Podľa oficiálnych údajov sa z oblastí zničených zemetrasením odsťahovalo približne 3,7 milióna ľudí, ale v iných provinciách Turecka sa zaregistrovalo len asi 133.000 vnútorných presídlencov. YSK konštatovala, že nateraz nie je jasné, koľko voličov sa plánuje vrátiť do svojich domovských regiónov, aby tam volili.

Yener v pondelok podotkol, že dôležitú úlohu v týchto veľmi sledovaných voľbách budú mať mladí ľudia, keďže je registrovaných približne päť miliónov prvovoličov.