Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko a Čína sa zaviazali k tesnej spolupráci v oblasti bezpečnosti

Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Foto: Ministerstvo zahraničných vecí Turecka.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu dnes na návšteve v Pekingu povedal, že Turecko bude pristupovať k záležitostiam bezpečnosti Číny ako k svojim vlastným.

Peking 3. augusta (TASR) - Turecko prisľúbilo, že zneškodní militantov plánujúcich sprisahania proti Číne. Obe krajiny sa zároveň zaviazali, že budú spolupracovať v otázke bezpečnosti, ktorá bola zdrojom nezhôd a napätia.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu dnes na návšteve v Pekingu povedal, že Turecko bude pristupovať k záležitostiam bezpečnosti Číny ako k svojim vlastným. To naznačuje tesnú spoluprácu oboch krajín a tvrdší postoj Ankary voči podozrivým ujgurským militantom pochádzajúcim z čínskeho regiónu Sin-ťiang. Ujguri sú kultúrne aj jazykovo spätí s Turkami a mnohí preto žiadajú o azyl práve v Turecku.

Stovky, ak nie tisíce Ujgurov, ktorí v posledných rokoch ušli z Číny, cestovali do Sýrie, kde sa pridali k islamským militantným skupinám, alebo len utekali pred prenasledovaním a hľadali nový domov.

Organizácie na ochranu ľudských práv dlho obviňujú Čínu z toho, že utláča svojich ujgurských obyvateľov, čím však podnecuje ich radikalizáciu.