Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Turecko a ďalší spojenci vyzvali Rusko, aby neútočilo

Militant Islamského štátu strieľa v sýrskom meste Kobané Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters konštatuje, že rozhodnutie Ruska zasiahnuť do vývoja v Sýrii vyslaním svojich lietadiel, ako aj narastajúci vojenský vplyv Iránu by mohli byť zlomom v konflikte.

Ankara 2. októbra (TASR) - Turecko a jeho partneri v Spojenými štátmi vedenej koalícii proti Islamskému štátu (IS) vyzvali dnes Rusko, aby prestalo s útokmi na sýrsku opozíciu a sústredilo sa na islamistických militantov. Vyjadrili aj hlboké znepokojenie z náletov uskutočňovaných Moskvou na sýrskom území.

V spoločnom vyhlásení Spojené štáty, Británia, Francúzsko, Nemecko, arabské štáty Perzského zálivu a Turecko označili kroky Ruska za "ďalšiu eskaláciu" konfliktu a vyjadrili obavy, že to môže viesť k nárastu extrémizmu.

Vyslovili tiež hlboké znepokojenie z nárastu ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii a osobitne z útokov, ktoré ruské lietadlá podnikajú na mestá Hamá, Homs a Idlib. Tie podľa nich viedli k civilným obetiam na životoch a pritom nezasiahli pozície Dáišu (Islamského štátu).

Agentúra Reuters konštatuje, že rozhodnutie Ruska zasiahnuť do vývoja v Sýrii vyslaním svojich lietadiel, ktoré bojujú na strane armády prezidenta Bašára Asada, ako aj narastajúci vojenský vplyv Iránu by mohli byť zlomom v konflikte.

Do Sýrie sa vo štvrtok presunuli stovky iránskych vojakov, aby sa pridali k sýrskej armáde pri pozemnej ofenzíve. Libanonské zdroje vo štvrtok pripustili, že občianska vojna v Sýrii tak získava regionálny i globálny rozmer.