Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko a Grécko sa ubezpečili o dohode o migrantoch

Turecký premiér Ahmet Davutoglu (vpravo) podáva ruku gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi po ich stretnutí ohľadom migračnej krízy v Izmire, Turecku, 8.marca 2016. Foto: TASR/AP

Obe krajiny takisto podpísali sériu dohôd o spolupráci v ďalšom prepojení cestných, železničných a námorných dopravných sietí.

Izmir 8. marca (TASR) - Turecko dnes potvrdilo dohodu s Gréckom, že bude prijímať naspäť migrantov, ktorí sa pokúšajú dostať do Európskej únie. Práve to je kľúčová podmienka, ktorú presadili lídri EÚ do významnej dohody s Tureckom o jeho pomoci pri riešení migračnej krízy.

Grécky premiér Alexis Tsipras sa stretol s tureckým kolegom Ahmetom Davutoglom v tureckom pobrežnom meste Izmir deň po pondelkovom summite EÚ-Turecko v Bruseli, na ktorom sa krajiny zaoberali závažnou migračnou krízou.

"Rozhodli sme sa zintenzívniť našu spoluprácu a ubezpečiť sa o dvojstrannej dohode. To je veľmi dôležité," povedal podľa tlačovej agentúry AP Tsipras.

Uviedol, že dohoda s Tureckom o prijímaní migrantov odmietnutých Európskou úniou pomôže oslabiť "neúnosný prúd" ľudí smerujúcich na európsky kontinent.

Grécky premiér ďalej uviedol, že readmisná dohoda s Tureckom "vysiela jasný signál migrantom prichádzajúcim z tretích krajín, nie z vojnových..., že na to, aby prešli do Európy, nie je ani politická vôľa, ani možnosti".

Tsipras dodal, že obe krajiny vystupňujú snahy o zadržanie pašerákov v Egejskom mori. "Sme tu na to, aby sme vyriešili problém, ktorý oslabuje nás, naše hodnoty, našu civilizáciu," zdôraznil Tsipras.

Davutoglu vyhlásil, že zlepšená spolupráca "obmedzí dramatické scény v Egejskom mori na minimum".

Tento rok cestovalo z tureckého pobrežia na grécke ostrovy dosiaľ vyše 130.000 migrantov a utečencov.

Obe krajiny takisto podpísali sériu dohôd o spolupráci v ďalšom prepojení cestných, železničných a námorných dopravných sietí.

Davutoglu dnes v Izmire povedal, že návrh dohody medzi Tureckom a Európskou úniou sa zameriava na odradenie ilegálnych migrantov, ale nezastaví sýrskych utečencov legitímne hľadajúcich útočisko v Európe.

"Cieľom je odradiť ilegálnych migrantov a... rozpoznať tých Sýrčanov v našich táboroch, ktorých EÚ prijme legálnym spôsobom - hoci nebudeme nikoho nútiť, aby konal proti svojej vlastnej vôli," povedal podľa agentúry Reuters Davutoglu na spoločnej tlačovej konferencii s Tsiprasom.

Davutoglu oznámil, že Turecko v nasledujúcich mesiacoch schváli zákony, požadované Európskou úniou pre zavedenie liberalizácie víz pre Turkov, a práve túto časť z návrhu dohody označil za "významné víťazstvo v prospech našich občanov".