Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Turecko a USA sa dohodli na prímerí v Sýrii

Americký viceprezident Mike Pence. Foto: TASR/AP

Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny.

Ankara 17. októbra (TASR) - Spojené štáty a Turecko sa dohodli na prímerí v Sýrii. Americký viceprezident Mike Pence to vo štvrtok vyhlásil po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankare. Informovala o tom agentúra DPA.

Turecko na základe dohody preruší svoju vojenskú operáciu na severe Sýrie, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu 120 hodín (päť dní) z oblasti tzv. bezpečnostnej zóny. Ak sa tak stane, operácia bude ukončená, uviedol Pence.

Americký viceprezident dodal, že USA v súvislosti s prímerím neuvalia na Turecko ďalšie sankcie, pričom v prípade trvalého prímeria budú odvolané aj už platné sankčné opatrenia voči Ankare.

Počas svojej prvej oficiálnej návštevy Turecka dostal Pence od amerického prezidenta Donalda Trumpa za úlohu sprostredkovať prímerie medzi Ankarou a Kurdmi na severovýchode Sýrie.

Trump predtým tureckú vládu varoval pred zdrvujúcimi sankciami v prípade, že rokovanie nebude úspešné.

Erdogan doteraz odmietal akékoľvek pokusy o sprostredkovanie mieru so sýrskymi Kurdmi, pričom opakovane vyhlásil, že sankcií sa neobáva.

Turecko spustilo 9. októbra v Sýrii ofenzívu proti Kurdom - s deklarovaným cieľom vyčistiť oblasť pri turecko-sýrskej hranici od "teroristov" a vytvoriť "bezpečnú zónu" pre návrat sýrskych utečencov.

Ankara k ofenzíve pristúpila po tom, ako Kurdi minulý týždeň náhle prišli o podporu Washingtonu po tom, ako prezident Spojených štátov Donald Trump stiahol zo severu Sýrie takmer všetky americké sily. Následne Kurdi podpísali Ruskom sprostredkovanú dohodu so sýrskym prezidentom Asadom.