Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Ankarou otriasli bombové výbuchy. Hlásia 30 obetí

Na snímke ľudia sa zhromažďujú okolo tiel obetí, ktoré sú zakryté vlajkami a banermi na mieste výbuchu bomby 10. októbra 2015 v Ankare. Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti Foto: TASR/AP

Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Vyhlásili to turecký premiér Ahmet Davutoglu a turecké ministerstvo vnútra.

Na snímke ľudia čakajú na pomoc na mieste výbuchu 10. októbra 2015 v Ankare. Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Foto: TASR/AP

Ankara 10. októbra (TASR) - Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Vyhlásili to turecký premiér Ahmet Davutoglu a turecké ministerstvo vnútra.




Ministerstvo odsúdilo toto násilie a označilo ho za útok "zacielený proti demokracii a mieru v Turecku", napísala tlačová agentúra AP.

K explóziám došlo niekoľko sekúnd po sebe neďaleko železničnej stanice v Ankare, keď sa ľudia začali schádzať na mierové zhromaždenie, organizované odbormi zamestnancov tureckého verejného sektora a občianskymi združeniami. Demonštranti chceli vyzvať na ukončenie obnoveného násilia medzi kurdskými povstalcami a tureckou armádou.

Výbuchy nastali o 10.04 h miestneho času (09.04 h SELČ), ako už skôr uviedli agentúry Reuters a DPA.

Televízne zábery zachytávali niekoľkých ľudí ležiacich na uliciach a krv.

Násilie medzi tureckou armádou a kurdskými povstalcami na juhovýchode Turecka vypuklo v júli, po stroskotaní dvojročného prímeria.

O tri týždne, 1. novembra, čakajú Turecko parlamentné voľby a v krajine vládnu obavy z ohrozenia bezpečnosti.
Nie je jasné, či dnešné bombové útoky majú na svedomí samovražední atentátnici. Dva vládne zdroje uviedli agentúre Reuters, že úrady preverujú tvrdenia, že útoky podnikol samovražedný atentátnik.

Premiér Davutoglu bude mať mimoriadne zasadnutie so šéfmi polície a tajných služieb a s ďalšími vysokopostavenými predstaviteľmi.

Medzi obeťami výbuchu v Ankare by nemali byť Slováci

Bratislava 10. októbra (TASR) - Medzi obeťami po výbuchoch v tureckej metropole Ankara by nemali byť žiadni Slováci. "Z informácií, ktoré máme zatiaľ k dispozícii, nevyplýva, že by medzi obeťami či zranenými boli slovenskí občania," povedal pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

Centrom tureckého hlavné mesta dnes otriasli dva bombové výbuchy. Pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci. Vyhlásili to turecký premiér Ahmet Davutoglu a turecké ministerstvo vnútra.


.



Na snímke policajti stoja pred telami obetí, ktoré sú zakryté vlajkami a transparentmi na mieste výbuchu bomby 10. októbra 2015 v Ankare. Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci.
Foto: TASR/AP


Na snímke ľudia nesú zraneného muža z miesta výbuchu 10. októbra 2015 v Ankare. Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci.
Foto: TASR/AP


Na snímke ľudia sa zhromažďujú okolo tiel obetí, ktoré sú zakryté vlajkami a transparentmi na mieste výbuchu bomby 10. októbra 2015 v Ankare. Dva bombové výbuchy dnes otriasli centrom tureckého hlavného mesta Ankara, pripravili o život 30 ľudí a zranili ďalších 126 osôb. Išlo o teroristický čin, zameraný proti mierovému zhromaždeniu, na ktoré sa už schádzali účastníci.
Foto: TASR/AP