Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Turecko: Atentátnici pravdepodobne prišli na motorovom rogale zo Sýrie

Tureckí policajti sa schovávajú, keď odborníci na likvidáciu bômb pracujú v oblasti po výbuchu v Ankare, nedeľa 1. októbra 2023. Samovražedný atentátnik odpálil výbušné zariadenie v centre tureckého hlavného mesta Ankara v nedeľu, niekoľko hodín pred plánovaným opätovným otvorením parlamentu po letnej prestávke. Druhý útočník bol zabitý pri prestrelke s políciou. Foto: TASR/AP

K zodpovednosti za útok v centre Ankary sa prihlásila strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu.

Ankara 12. októbra (TASR) - Dvaja atentátnici, ktorí na začiatku októbra útočili v centre tureckého hlavného mesta Ankara, pravdepodobne pricestovali zo Sýrie na motorovom rogale. Uviedol to vo štvrtok turecký minister vnútra Ali Yerlikaya, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Atentátnici útočili 1. októbra v blízkosti sídla parlamentu a ministerstva vnútra. Jeden z nich sa odpálil a druhý zahynul pri následnej prestrelke s políciou. Pri incidente utrpeli ľahké zranenia aj dvaja policajti.

"Páchatelia útoku v Ankare veľmi pravdepodobne prišli zo Sýrie motorovým závesným klzákom," povedal Yerlikaya v Istanbule novinárom. Podľa jeho slov sa rogalo zatiaľ nepodarilo nájsť. Ďalšie detaily neposkytol.

K zodpovednosti za útok v centre Ankary sa prihlásila strana kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Turecko považuje za teroristickú organizáciu. Turecká armáda reagovala náletmi na kurdské ciele v Iraku a Sýrii, pripomína AFP.