Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Tretí brazílsky turista podľahol zraneniam po páde balónu v Turecku

Na archívnej snímke z 29. mája 2005 teplovzdušné balóny sa vznášajú nad oblasťou Kapadócia v strednej časti Turecka Foto: TASR/AP

Okrem troch mŕtvych bolo zranených ďalších 21 turistov z Brazílie, Argentíny a Španielska a ich portugalský pilot.

Ankara 21. mája (TASR) - Tretí brazílsky turista podľahol zraneniam, ktoré utrpel pri pondelkovom páde teplovzdušného balóna v tureckom regióne Kapadócia. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na guvernéra provincie Nevsehir.

Teplovzdušný balón sa zrútil počas vyhliadkového letu ponad známe tufové kužeľovité veže, ktoré predstavujú jednu z hlavných turistických atrakcií Turecka. Pádu predchádzala kolízia dvoch balónov vo výške asi 300 metrov.

Okrem troch mŕtvych bolo zranených ďalších 21 turistov z Brazílie, Argentíny a Španielska a ich portugalský pilot. Príčiny nehody začal vyšetrovať turecký úrad pre civilné letectvo.

Balónové lety ponad kapadócke sopečné kužele sú medzi návštevníkmi veľmi populárne a v čase zrážky boli vo vzduchu desiatky balónov. Pred štyrmi rokmi pri podobnom incidente zahynul britský turista.

Kapadócia, nachádzajúca sa v tureckom vnútrozemí, patrí medzi najvyhľadávanejšie turistické ciele pre charakteristické sopečné veže, množstvo opustených kostolov, ako aj podzemné mestá, v ktorých v čase najväčšieho rozkvetu žili desaťtisíce ľudí, zväčša kresťanov.