Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Tisícky ľudí protestovali v Diyarbakire proti zákazu vychádzania

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákazy platia v historickej štvrti Sur v Diyarbakire aj v meste Idil v provincii Širnak.

Istanbul 2. marca (TASR) - Turecká polícia použila dnes proti demonštrantom v meste Diyarbakir na juhovýchode krajiny vodné delá, plastové projektily aj slzný plyn. S odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľov prokurdskej opozície o tom informovala agentúra DPA.

Tisícky demonštrantov pochodovali dnes do historickej štvrte Sur tohto prevažne kurdského mesta. Protestovali tak proti zákazu vychádzania, ktorý v štvrti platí už od vlaňajšieho decembra. Protestný pochod zorganizovalo viacero mimovládnych organizácií a tiež spolupredseda opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattin Demirtaš.

Proti zákazu vychádzania protestovali dnes aj stovky ďalších demonštrantov v iných častiach Diyarbakiru. Viacerí z nich hádzali kamene či petardy, uviedla turecká agentúra DHA. Na záznamoch tureckej televíznej stanice IMC TV zase vidieť, že bezpečnostné sily voči demonštrantom použili plastové projektily.

Zákazy vychádzania zaviedli turecké úrady ešte vlani v decembri vo viacerých oblastiach na juhovýchode Turecka počas vojenských operácií, ktorých terčom boli kurdskí ozbrojenci.

Zákazy platia v historickej štvrti Sur v Diyarbakire aj v meste Idil v provincii Širnak. Čiastočne ich zrušili v mestách Cizre a Silopi, kde platia už len v noci.