Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Do tureckej štátnej služby sa vracia vyše 1800 krivo obvinených

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Turecku po pokuse o prevrat prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 150.000 ľudí.

Ankara 12. januára (TASR) - Do štátnej služby v Turecku sa vracia viac ako 1800 štátnych úradníkov, ktorých pred tým prepustili pre podozrenie zo spoluúčasti na neúspešnom vojenskom prevrate z júla 2016. Informovala o tom v piatok turecká agentúra Anadolu s tým, že vláda v súvislosti s tým vydala osobitný výnos.

Týchto 1823 osôb bolo prepustených z práce na základe toho, že v ich mobilných telefónoch bola stiahnutá aplikácia, ktorú vláda v Ankare označuje za komunikačný kanál využívaný svojho času pučistami. Úrady však v decembri 2017 dospeli k záveru, že daná aplikácia sa nainštalovala v mobiloch tisícov ľudí bez ich vedomia.

Z pokusu o prevrat vláda v Ankare obviňuje duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Gülen popiera účasť na prevrate, ktorý si vyžiadal životy 250 ľudí a viac ako 2000 zranených.

V Turecku po pokuse o prevrat prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 150.000 ľudí. Viac ako 50.000 ľudí sa pre podozrenie z kontaktov s Gülenom dostalo do väzenia.

Ankarský prokurátor Yüksel Kocaman ešte v decembri informoval, že hnutie duchovného Gülena, žijúceho v exile v USA, vyvinulo program, pomocou ktorého - zdá sa , že aj nevinní - ľudia používajú zakódovanú mobilnú aplikáciu.

Prokuratúra považovala používanie aplikácie Bylock za dôkaz členstva v Gülenovej sieti. Podľa Kocamana Gülenova sieť vytvorila program, ktorý má sťažiť úradom vystopovanie ozajstných užívateľov Bylocku.