Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Turecko dočasne zastavilo sýrskych utečencov na hranici

Foto: TASR/AP

Najmenej 2000 ľuďom utekajúcim pred násilím v Sýrii zabránili v nedeľu vstúpiť do Turecka na jednom z viacerých neoficiálnych hraničných priechodov v južnej provincii Hatay.

Ankara 27. augusta (TASR) - Turecko začalo dočasne zastavovať tisíce Sýrčanov prichádzajúcich do krajiny na sýrskej strane hranice v čase, keď sa snaží zvládnuť narastajúcu vlnu utečencov.

Najmenej 2000 ľuďom utekajúcim pred násilím v Sýrii zabránili v nedeľu vstúpiť do Turecka na jednom z viacerých neoficiálnych hraničných priechodov v južnej provincii Hatay, informovali tureckí predstavitelia a svedkovia.

"Už nemáme miesto na ubytovanie týchto ľudí. Pracujeme na vytvorení prístreší a keď budú hotové, pustíme týchto ľudí cez hranicu," povedal turecký činiteľ pre agentúru Reuters pod podmienkou anonymity.

Utečencom podľa neho podávajú potraviny a ďalšiu humanitárnu pomoc cez plot s ostnatým drôtom, ktorý je natiahnutý na veľkej časti 900-kilometrovej hranice Turecka so Sýriou.

Počet sýrskych utečencov v Turecku sa za posledné dva mesiace takmer zdvojnásobil na vyše 80.000 a Ankara už skôr uvádzala, že má ťažkosti zvládnuť ich prílev.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu minulý týždeň uviedol, že Turecko by mohlo poskytnúť útočisko pravdepodobne len 100.000 utečencom. Naznačil tiež, že OSN možno bude musieť vytvoriť "bezpečnú zónu" pre týchto ľudí vnútri Sýrie.

Do susedných krajín od začiatku konfliktu pred 17 mesiacmi utieklo celkovo viac než 200.000 Sýrčanov, čo už prekračuje odhad OSN, podľa ktorého by mal počet utečencov do konca roka dosiahnuť 185.000.

Ankara je čoraz nespokojnejšia s medzinárodnou reakciou. Ďalší turecký predstaviteľ pre Reuters povedal, že pokým viacero krajín poskytlo pre utečencov určitú humanitárnu pomoc ako sú prikrývky a stany, celková reakcia je pomalá. Napriek prísľubom Turecko dosiaľ nedostalo žiadnu finančnú podporu.