Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Erdogan napadol sociálne médiá na ústavnom súde

Foto: TASR/AP

Erdoganova vláda zablokovala v marci sociálne médiá Twitter a YouTube, čím si vyslúžila medzinárodné odsúdenie.

Ankara 18. apríla (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes na ústavnom súde napadol rozhodnutie v prípade údajného porušenia jeho práv a práv jeho rodiny sociálnymi médiami. S odvolaním sa na vysokého pracovníka jeho kancelárie to oznámila agentúra Reuters.

Erdoganova vláda zablokovala v marci sociálne médiá Twitter a YouTube, čím si vyslúžila medzinárodné odsúdenie. Zverejnili totiž audionahrávky poukazujúce na korupciu v jeho najbližšom okolí.

Ústavný súd tento mesiac rozhodol, že zablokovanie Twitteru je porušením slobody slova a zrušil ho. Erdogan reagoval, že súd rozhodol zle a rozsudok treba zvrátiť. YouTube zostal v Turecku naďalej zablokovaný.

Spomínaný informátor z kancelárie premiéra povedal, že Erdogan podal na ústavný súd sťažnosť prostredníctvom svojho právneho zástupcu. Argumentoval v nej, že sociálne médiá nesplnili rozhodnutie súdu požadujúce stiahnutie obsahu, ktorý porušuje práva premiéra a jeho rodiny. Súčasne požiadal o finančné odškodnenie vo výške 50.000 tureckých lír (17.000 eur).

Tureckí predstavitelia tento týždeň v Ankare rokovali s delegáciou Twitteru v snahe vyriešiť ich spor. Zatiaľ sa však nedohodli na prípadnom opätovnom otvorení kancelárie Twitteru v Turecku ani na tom, že by Twitter platil v krajine dane, čo sú dve kľúčové požiadavky Ankary.

Prístup na Twitter zablokovali turecké orgány 21. marca pred komunálnymi voľbami, aby zabránili šíreniu spomínaných audionahrávok.