Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Erdogan vyzval Turkov žijúcich v Nemecku, aby nevolili veľké strany

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa dnes ostro ohradila voči slovám tureckého prezidenta.

Berlín 18. augusta (TASR) - Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa dnes ostro ohradila voči výzve tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý na tlačovej konferencii v Istanbule vyzval krajanov v Nemecku, aby jej CDU, sociálnych demokratov z SPD a opozičných zelených nepodporili v blížiacich sa parlamentných voľbách.

Podľa jej slov si v Nemecku nenechajú hovoriť do toho od nikoho, ani od prezidenta Erdogana. Merkelová súčasne pripomenula, že všetci občania spolkovej republiky bez ohľadu na ich pôvod, teda aj občania tureckého pôvodu, majú slobodné volebné právo. "A vyprosíme si akýkoľvek spôsob zasahovania do formovania názorov," dodala kancelárka.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Turecký prezident predtým odsúdil najväčšie nemecké politické strany a vyzval voličov tureckého pôvodu žijúcich v Nemecku, aby za ne v nadchádzajúcich parlamentných voľbách nehlasovali.

Zvyšujúce sa napätie medzi oboma krajinami je podľa jeho názoru dôsledkom vnútorných konfliktov medzi nemeckými politickými stranami, pričom kresťanských demokratov kancelárky Angely Merkelovej, sociálnych demokratov Martina Schulza a zelených označil za "nepriateľov Turecka". Vyzývam všetkých svojich krajanov v Nemecku, aby neurobili tú chybu, že ich budú voliť," povedal Erdogan. Zároveň apeloval na krajanov, aby v Nemecku hlasovali za strany, ktoré nevystupujú proti Turecku.

Šéf nemeckej diplomacie Sigmar Gabriel označil vyjadrenia najvyššieho tureckého predstaviteľa za bezprecedentné. Toto veľké zasahovanie do predvolebnej kampane v Nemecku podľa jeho názoru ukazuje, že Erdogan chce poštvať ľudí v spolkovej republike proti sebe. "To je ojedinelý zásah do suverenity našej krajiny," konštatoval nemecký minister zahraničných vecí.

Podľa Merkelovej vyzývateľa, volebného lídra SPD Martina Schulza, Erdogan stratil akýkoľvek zmysel pre mieru. O to viac stojíme na strane tých, ktorí bojujú za slobodné a demokratické Turecko, napísal niekdajší predseda Európskeho parlamentu na jednej zo sociálnych sietí.

Líder zelených Cem Özdemir sa domnieva, že Erdoganovo zasahovanie nie je až tak prekvapujúce. Podľa jeho slov z toho vyplýva úloha ďalej rozhodne pracovať na zastavení Erdoganovho vplyvu na krajanov žijúcich v spolkovej republike.

V Nemecku žije viac ako milión oprávnených voličov tureckého pôvodu.