Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Erdogana potvrdili na čele vládnucej strany AKP

Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Na výročnom zjazde v Ankare vymenili celkovo 29 z 50 najvyššie postavených predstaviteľov AKP, čím si Erdogan naďalej posilňuje moc vnútri i mimo svojej strany pred regionálnymi voľbami.

Ankara 18. augusta (TASR) - Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v sobotu znova zvolili za predsedu vládnucej islamsko-konzervatívnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Informovala o tom štátna tlačová agentúra Anadolu, podľa ktorej dostal na straníckom zjazde všetkých 1380 platných hlasov.

Na výročnom zjazde v Ankare vymenili celkovo 29 z 50 najvyššie postavených predstaviteľov AKP, čím si Erdogan naďalej posilňuje moc vnútri i mimo svojej strany pred regionálnymi voľbami, ktoré sa budú konať v marci budúceho roka, píše agentúra DPA.

Turecký líder sa na straníckom podujatí v čase krízy vo svojej krajine vyjadroval bojovne. Turecko sa podľa Erdogana nenechá zastrašiť sankciami USA ani zlými hodnoteniami svojej ekonomiky.

"Niektorí ľudia sa nám vyhrážajú prostredníctvom hospodárstva, sankciami, výmennými kurzmi, úrokovými mierami a infláciou," vyhlásil prezident. "Hovoríme im: všimli sme si vaše hry a vyzývame vás. Nebudeme kapitulovať pred tými, ktorí sa správajú ako strategickí partneri, avšak robia si z nás strategický cieľ."

Strana AKP chce podľa Anadolu zmeniť svoje stanovy v súlade s novým prezidentským systémom vlády v Turecku. Nové stanovy umožnia členom prezidentovho kabinetu, aby boli aj členmi výkonného grémia strany.

Erdogan okrem toho avizoval, že chce uskutočniť miliónové stavebné a infraštruktúrne projekty, k čomu patria plány na kanál obchádzajúci Bospor či nové letisko pre metropolitnú oblasť Istanbulu.

Erdogan hodlá tiež rozšíriť cezhraničné operácie tureckej armády v Iraku a Sýrii. Podľa vlastných slov chce "za každú cenu" eliminovať hrozby voči svojej krajine "v ich zdroji".