Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Istanbul bude štvrtýkrát dejiskom medzinárodnej konferencie o mediácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu pri tejto príležitosti vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby bolo v danej oblasti aktívne.

Bratislava/Istanbul 29. júna (TASR) - Skúmanie možností zlepšenia prevencie a riešenia konfliktov vo svete prostredníctvom mediácie bude náplňou medzinárodnej konferencie, ktorá sa uskutoční v piatok v tureckom Istanbule. Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu pri tejto príležitosti vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby bolo v danej oblasti aktívne.

Téma Istanbulskej konferencie o mediácii, ktorá sa koná už štvrtýkrát, je tentoraz vyjadrená heslom "Nárast diplomacie, akcia v mediácii". Prítomní experti, diplomati, profesionáli a akademici z celého sveta sa budú zaoberať spôsobmi, ako podporiť mediáciu ako dôležitú metódu prevencie a riešenia konfliktov.

"Naše výzvy k tomu, aby sa z mieru stala prevažujúca skutočnosť na globálnej úrovni, sú obrovské. V rámci týchto výziev by sme však mali vidieť príležitosti," napísal pred konferenciou v článku minister Čavušoglu. "Pripravenosť a ochota medzinárodného spoločenstva budovať kapacity mierového riešenia konfliktov, vrátane mediácie, musí byť prioritou," dodal.

Čavušoglu poukázal na čoraz väčšiu pozornosť venovanú mediácii vo svete, odkedy Turecko s Fínskom v roku 2010 prišli v rámci OSN s iniciatívou Mediácia za mier. Tá viedla k vytvoreniu siete Skupina priateľov mediácie, ktorej členmi je v súčasnosti 48 štátov a päť medzinárodných organizácií.

Podľa šéfa tureckej diplomacie "sa výrazne zlepšila medzinárodná schopnosť preventívnej diplomacie a mediácie v rámci OSN, regionálnych a subregionálnych organizácií a občianskej spoločnosti". Skupina priateľov mediácie, z ktorej sa stala na pôde OSN vedúca platforma pre danú oblasť, iniciovala prijatie štyroch rezolúcií Valného zhromaždenia OSN, tvoriacich základ pre rozvoj normatívneho a koncepčného rámca mediácie. Prispela tiež k zostaveniu dokumentu Sprievodca OSN pre efektívnu mediáciu z roku 2012.

Čavušoglu ocenil ako "nanajvýš chvályhodné" úsilie súčasného generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktorý vyjadril ochotu ďalej rozvíjať kapacity OSN pre podporu mediácie. "Vyzývame všetky členské štáty OSN, aby podporili širokú víziu a úsilie generálneho tajomníka OSN Guterresa o predchádzanie dnešným konfliktom a ich riešenie," vyjadril sa turecký minister.

Konferencie o mediácii sa konajú v Turecku od roku 2012. Podľa Čavušogla si Ankara plní svoje úlohy aj rôznymi snahami v širokom priestore zahŕňajúcom Afriku, Blízky východ, Balkán či Kaukaz. Uviedol, že v roku 2017 sa Turecko opäť stalo najštedrejším národom na svete, pokiaľ ide o humanitárnu pomoc na obyvateľa.

Minister zahraničných vecí poukázal na skutočnosť, že Turecko susedí s rozsiahlym regiónom, kde pretrvávajú akútne živé i zmrazené konflikty. Prevenciu a mierové riešenie konfliktov označil za "hlavnú črtu podnikavej a humanitárnej zahraničnej politiky Turecka".

V rámci skúmania spôsobov, ako môže metodika a prax mediácie lepšie zohľadniť potreby dneška, by sa mali účastníci tohtoročnej konferencie v Istanbule zamerať najmä na dve otázky. Prvú z nich Čavušoglu definoval ako "potenciál mediácie vo všetkých fázach konfliktného kontinua, a to od predchádzania k vyriešeniu, až po implementáciu mierovej dohody", zatiaľ čo druhá sa týka "modelov väčšieho nasadenia mediácie ako preventívneho nástroja v súvislostiach, kde politická, etnická a náboženská predpojatosť vytvára prostredie nepriateľstva".

Minister považuje za obzvlášť dôležitú druhú z týchto otázok, a to vzhľadom na "extrémne tendencie v rôznych formách politických, spoločenských a náboženských nevraživostí", pričom uvádza ako príklad nárast útokov proti moslimom a migrantom v Európe. "Prevencia je kľúčová. Avšak prevencia bude možná len vtedy, keď spoločnosť uzná a naučí sa rešpektovať rozdiely a zapojí sa do skutočného dialógu a interakcie," konštatoval Čavušoglu.