Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko je opatrné v hodnotení odsunu ruských lietadiel zo Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Rozkaz na stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie vydal ruský prezident Vladimir Putin tento pondelok.

Ankara 16. marca (TASR) - Turecko je opatrné ohľadom hodnotenia rozhodnutia Ruska o čiastočnom odsune svojich lietadiel zo Sýrie, kde od vlaňajšieho septembra náletmi na pozície protivládnej opozície podporovali ofenzívu armády prezidenta Bašára Asada,

Turecký denník Hürriyet s odvolaním sa na nemenovaný vládny zdroj dnes napísal, že odsun ruských lietadiel nie je ani tak prejavom dobrej vôle, ako skôr politickým manévrom s cieľom vyvinúť tlak na západné štáty v čase, keď OSN zvolala do Ženevy sýrsko-sýrske konzultácie o zastavení bojov a obnovení mieru v Sýrii.

Rozkaz na stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie vydal ruský prezident Vladimir Putin tento pondelok s tým, že "úloha, ktorú ministerstvo obrany a ozbrojené sily pred sebou mali, bola bezo zvyšku splnená".

Putin tiež dodal, že stiahnutie ruských vojsk by podľa neho mohlo byť stimulom pre politické riešenie konfliktu v Sýrii.

Turecký denník pripomenul, že za päť a pol mesiaca trvania ruskej misie v Sýrii ruské lietadlá podnikli najmenej 9000 bojových operácií. Podľa zdrojov denníka chce Rusko v Sýrii ponechať svoje systémy protivzdušnej obrany.

Hürriyet súčasne napísal, že turecké lietadlá sa znovu nepripoja k Spojenými štátmi vedenej koalícii vytvorenej na boj proti Islamskému štátu, ktorý obsadil časť územia Sýrie i susedného Iraku a vyhlásil tam svoj kalifát.

Turecko sa na misiách tejto koalície nezúčastňuje od vlaňajšieho novembra, keď jeho stíhačky v sýrsko-tureckom pohraničí zostrelili ruský bombardér, čo vyvolalo ďalšiu krízu v už aj tak napätých vzťahoch medzi Tureckom a Ruskom, ktoré v sýrskom konflikte podporuje Asadovu armádu, zatiaľ čo Ankara je na strane protivládnej opozície.