Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko pobúrili protiislamské výroky prezidentských kandidátov USA

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump Foto: TASR/AP

Šéf tureckej diplomacie reagoval najmä na slová Donalda Trumpa, ktorý by moslimom zakázal vstup do USA, ako aj na ďalšieho republikána Carsona, ktorý vyhlásil, že prezidentom USA by nemal byť moslim.

Ankara 11. januára (TASR) - Turecko je znepokojené "protiislamskými" výrokmi, ktoré odzneli v rámci kampane pred americkými prezidentskými voľbami, uviedol dnes podľa agentúry Reuters turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu.

Čavušoglu tak reagoval najmä na slová republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, ktorý povedal, že by moslimom zakázal vstup do Spojených štátov, ako aj na ďalšieho republikána Bena Carsona, ktorý vyhlásil, že americkým prezidentom by nemal byť moslim.

Na dnešnom stretnutí s tureckými veľvyslancami Čavušoglu obhajoval vyslanie tureckých síl do irackého mesta Bašíka, ktoré spôsobilo diplomatickú roztržku s Bagdadom. Podľa Čavušogla Turecko svojich vojakov do Bašíky vyslalo preto, lebo sa tam zhoršila bezpečnostná situácia.

Turecko je podľa Čavušogla pripravené urobiť všetko, čo je potrebné na zmiernenie napätia medzi Saudskou Arábiou a Iránom, ktoré vyvrcholilo po tom, ako Rijád popravil 2. januára známeho šiitského duchovného Nimra an-Nimra a rozhnevaný dav zaútočil na saudskoarabské veľvyslanectvo v Teheráne.