Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pri bojoch v Turecku zahynulo sedem ľudí, medzi nimi aj civilisti

Ilustračné foto. Ľudia pomáhajú zranenej žene po výbuchu v meste Suruč na juhovýchode Turecka v blízkosti hraníc so Sýriou, v pondelok 20. júla 2015. Foto: TASR/AP

Dva a pol roka trvajúce prímerie medzi Tureckom a kurdskými militantmi sa skončilo v júli.

Ankara 28. augusta (TASR) - Životy siedmich ľudí vrátane najmenej štyroch civilistov si vo štvrtok vyžiadali boje medzi tureckými bezpečnostnými zložkami a militantmi na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode Turecka.

Pri prestrelke, ktorá sa odohrala v okrese Cizre v provincii Širnak v blízkosti hraníc so Sýriou, prišli o život traja civilisti vrátane sedemročného chlapca. Prestrelka vypukla po tom, ako ozbrojení povstalci zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) podnikli vo štvrtok popoludní na raketový útok na tamojšiu vojenskú základňu, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov a vojenské zdroje.

Ďalší incident sa odohral v meste Yüksekova v provincii Hakkari pri hraniciach Turecka s Irakom a Iránom, kde pretrvávajú pouličné prestrelky, a to aj v noci, pričom v meste platí zákaz nočného vychádzania. Podľa prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) v meste prišli o život traja ľudia a siedmi ďalší boli zranení. Viacerí utrpeli kritické zranenia.

Pri štvrtkovej prestrelke v provincii Diyarbakir zahynul jeden príslušník tureckej armády a ďalší štyria utrpeli zranenia.

Dva a pol roka trvajúce prímerie medzi Tureckom a kurdskými militantmi sa skončilo v júli po tom, ako skupina blízka PKK zastrelila dvoch policajtov, na čo Turecko reagovalo náletmi na pozície kurdských povstalcov v Iraku a Turecku.

Od obnovenia týchto násilností prišlo podľa odhadov o život asi 800 príslušníkov PKK, viac ako 60 vojakov a policajtov a 12 civilistov, vyplýva z vládnych zdrojov a informácií médií.

PKK je v Turecku, Spojených štátoch a EÚ považovaná za teroristickú organizáciu. Jej boj za nezávislý kurdský štát si od svojho začatia v roku 1984 vyžiadal viac ako 40.000 obetí na životoch. Kurdské vedenie neskôr svoj pôvodný cieľ - vyhlásenie nezávislého štátu - zredukovalo na žiadosť o poskytnutie väčšej miery politickej autonómie od vlády v Ankare.

Nová vlna násilností v Turecku vypukla v politicky nestabilnej situácii, keď sa na základe výsledkov parlamentných volieb zo 7. júla nepodarilo vytvoriť koaličnú vládu a vedenie krajiny rozhodlo, že 1. novembra sa budú konať predčasné voľby.