Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ľavicoví extrémisti zadržali istanbulského prokurátora

Členovia tureckých bezpečnostných síl vchádzajú do budovy súdu v Istanbule 31. marca 2015. Turecké tlačové agentúry uviedli, že členovia zakázanej ľavicovej skupiny držia ako rukojemníka hlavného prokurátora v jeho kancelárii na súde. Údajne ide o prokurátora Mehmeta Selima Kiraza, ktorý vyšetruje smrť tínedžera, ktorého zasiahli policajným kanistrom na benzín počas protivládnych protestov v roku 2013. Foto: TASR/AP

Zakázaná krajne ľavicová turecká skupina s názvom Revolučná ľudová oslobodzovacia strana-front zverejnila na svojej internetovej stránke fotografiu prokurátora, ktorému mieria zbraňou na hlavu.

Istanbul 31. marca (TASR) - Členovia krajne ľavicovej skupiny zajali dnes istanbulského hlavného prokurátora Mehmeta Selima Kiraza v jeho kancelárii v budove súdu v tureckom Istanbule a prostredníctvom svojej internetvej stránky sa vyhrážajú, že ho zabijú. Jednotky rýchleho nasadenia vtrhli do budovy súdu a evakuovali všetkých prítomných. Polícia vyjednáva s dvoma únoscami.

Informovali o tom turecké médiá, ktoré citovali svetové agentúry.

Zakázaná krajne ľavicová turecká skupina s názvom Revolučná ľudová oslobodzovacia strana-front (DHKP-C) zverejnila na svojej internetovej stránke fotografiu prokurátora, ktorému mieria zbraňou na hlavu, pričom má zaviazané ruky a zalepené ústa.

Podľa niektorých médií bolo z vnútra budovy počuť streľbu.

Prokurátor vedie vyšetrovanie smrti tínedžera Berkina Elvana, ktorý zomrel na následky zranení utŕžených počas vlaňajších protivládnych protestov.

Turecké televízne stanice zverejnili zábery, na ktorých vidno, ako do budovy vstupujú špeciálne jednotky a eskortujú von pracovníkov súdu.

Členovia tureckých bezpečnostných síl sa pripravujú na zásah pred budovou súdu v Istanbule 31. marca 2015. Turecké tlačové agentúry uviedli, že členovia zakázanej ľavicovej skupiny držia ako rukojemníka hlavného prokurátora v jeho kancelárii na súde. Údajne ide o prokurátora Mehmeta Selima Kiraza, ktorý vyšetruje smrť tínedžera, ktorého zasiahli policajným kanistrom na benzín počas protivládnych protestov v roku 2013.
Foto: TASR/AP


Militanti zadržiavajú prokurátora od poludnia a príslušným úradom dali tri hodiny na splnenie piatich požiadaviek.

Skupina požaduje, aby sa policajt, ktorého viní za smrť mladíka, priznal v televíznom vysielaní. Chcú tiež, aby ďalších policajtov, zapletených do jeho smrti, súdili "ľudové súdy" a trvajú na stiahnutí obvinení voči účastníkom protestov, ktoré vypukli po Elvanovej smrti.

DHKP-C pripisuje zodpovednosť za zabitie 15-ročného Berkina Elvana vládnej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP). Mladíka počas protivládnych protestov v Istanbule v lete 2013 zasiahla do hlavy nádoba so slzotvorným plynom a upadol do kómy, zraneniam podľahol po deviatich mesiacoch v marci minulého roka.

DHKP-C je v Turecku, Európskej únii a USA zaradená na zoznam teroristických organizácií.