Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Militanti z PKK zadržali v Iraku dvoch agentov tureckej tajnej služby

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obaja tureckí agenti boli zadržaní v auguste počas operácie zameranej proti Strane kurdských pracujúcich (PKK), ktorá je Tureckom a jeho spojencami pokladaná za teroristickú organizáciu.

Ankara 20. septembra (TASR) - Kurdskí povstalci zadržali v na severe Iraku dvoch vysoko postavených tureckých spravodajských dôstojníkov, uviedol v pondelok podľa agentúry AP turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

Vyjadrenie šéfa tureckej diplomacie, ktoré poskytol spravodajskej stránke al-Monitor, je prvým oficiálnym potvrdením správ zverejnených kurdskými a inými médiami, že členovia Strany kurdských pracujúcich (PKK) uniesli dvoch agentov tureckej tajnej služby, ktorí boli na misii v severnom Iraku.

Čavušoglu v rozhovore povedal, že Turecko sa usiluje o "návrat všetkých svojich občanov, ktorých PKK uniesla", avšak Ankara do priamych rokovaní s militantmi "o prepustení týchto dvoch osôb" zatiaľ nevstúpila".

Podľa medializovaných správ boli obaja Tureckí agenti zadržaní v auguste počas operácie zameranej proti PKK, ktorá je Tureckom a jeho spojencami pokladaná za teroristickú organizáciu.