Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Medzi 41 obeťami útokov v Istanbule nie sú Slováci

Tureckí vyšetrovatelia pracujú na mieste teroristického útoku. Foto: TASR/AP

Teroristický útok na Atatürkovom letisku utorok večer v tureckom Istanbule si vyžiadal 41 mŕtvych a 239 zranených. Správu priebežne AKTUALIZUJEME.

Istanbul 29. júna (TASR) - Istanbul 29. júna (TASR) - Atatürkovo letisko v tureckej metropole Istanbul dnes ráno čiastočne obnovilo prevádzku po útoku z utorka večera, ktorá si vyžiadal 41 mŕtvych a 239 zranených, z ktorých už 109 prepustili z nemocnice. Oznámil to dnes podľa agentúry DPA istanbulský guvernér Vasip Šahin.

Medzi obeťami sú Turci aj cudzinci

Medzi doposiaľ potvrdenými obeťami je podľa úradu guvernéra desať cudzincov, tri osoby s dvojitým občianstvom a prinajmenšom 23 Turkov. Spomedzi usmrtených cudzincov pochádzali päť zo Saudskej Arábie, ďalší dvaja boli z Iraku. Po jednom mŕtvom zaznamenali aj krajiny Tunis, Uzbekistan, Čína, Irán, Ukrajina a Jordánsko. Palestínsky veľvyslanec v Turecku Faíd Mustafá podľa agentúry AP uviedol, že medzi mŕtvymi je aj 28-ročná Palestínčanka pochádzajúca z Predjordánska. Zranenia podľa jeho slov utrpelo tiež ďalších šesť Palestínčanov.


Príbuzní obetí plačú pred lekárskym patologickým centrom v Istanbule 29. júna 2016. Najmenej 36 mŕtvych a 147 zranených si vyžiadali dva výbuchy a streľba, ktoré večer 28. júna 2016 otriasli Istanbulským Atatürkovým letiskom. Turecké úrady čiastočne obnovili prevádzku letiska. FOTO TASR/AP
Foto: TASR/AP


Po utorkovom útoku v oblasti medzinárodného terminálu boli okamžite pozastavené všetky prílety a odlety z istanbulského letiska. Ešte počas noci letisko osobne navštívil turecký premiér Binali Yildirim a oficiálne ohlásil jeho znovuotvorenie.



Slováci medzi obeťami nie sú
Medzi obeťami teroristického útoku na letisku v tureckom Istanbule by nemali byť žiadni Slováci. "Zatiaľ nemáme informácie o tom, že by medzi obeťami boli naši občania," povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Igor Skoček.

Potvrdil, že v čase výbuchu boli na letisku Slováci. "Spojili sme sa s nimi a všetci informovali, že sú v poriadku," doplnil Skoček s tým, že situáciu ministerstvo ďalej sleduje.



Prvé odlety v ranných hodinách

Podľa správ tureckých médií dnes v skorých ranných hodinách na Atatürkovom letisku obnovili vybavovanie prichádzajúcich letov. Ako prvé tam pristáli lietadlá domácej spoločnosti Turkish Airlines.

Prvé lietadlá Turkish Airlines a niekoľkých lokálnych aerolínií by mali z istanbulského letiska vzlietnuť okolo 09.00 h miestneho času (08.00 h SELČ). Cestujúci už boli vpustení do odletových hál.

Letisko však bude v priebehu dňa pravdepodobne fungovať len v obmedzenom režime, keďže spoločnosť Turkish Airlines avizovala zrušenie viac ako 340 na dnes plánovaných letov. Postihnutým cestujúcim ponúkla stornovanie alebo preobjednanie leteniek na iný termín.

V USA zrušili lety amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) po útoku okamžite až do odvolania zrušil všetky lety amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne. Ruská spoločnosť Aeroflot zrušila jeden dnešný let z Moskvy; ďalšie jej lietadlo, ktoré v utorok večer smerovalo do Turecka, sa vrátilo do ruskej metropoly.

Po niekoľkých hodinách bol dnes ráno zrušený aj úplný zákaz letov amerických lietadiel z Istanbulu do USA a opačne, ktorý vydal Federálny úrad pre letectvo (FAA).

Po útoku na letisko v Istanbule zrušili jeden let do Budapešti
Po utorkovom teroristickom útoku na Atatürkovom letisku v tureckom meste Istanbul zrušili dnes jeden letecký spoj do Budapešti. Ostatné spoje majú veľké meškania, informovala agentúra MTI.

Zrušený bol popoludňajší let spoločnosti Turkish Airlines, ktorý mal priletieť o 16.05 h; ostatné spoje však poletia. Plánovaný spoj s príletom o 07.55 h priletí pravdepodobne až o 10.50 h a následný spoj s plánovaným odletom o 08.55 h z Istanbulu odletí o 11.50 h, uviedla spoločnosť Budapest Airport na svojej internetovej stránke.

Okrem Turkish Airlines lieta medzi maďarským hlavným mestom a Istanbulom aj nízkonákladová spoločnosť Wizz Air, ktorej lietadlá poletia načas.

Trump: Naši nepriatelia sú brutálni a nemilosrdní

Hrozba terorizmu nikdy nebola väčšia, vyhlásil dnes pravdepodobný prezidentský kandidát Republikánskej strany Donald Trump v reakcii na utorkový teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckej metropole Istanbul.

"Naši nepriatelia sú brutálni a nemilosrdní a urobia všetko pre to, aby zavraždili tých, ktorí sa nepodrobia ich vôli. Teraz musíme podniknúť kroky na ochranu Ameriky pred teroristami a urobiť všetko, čo je v našich silách, na zlepšenie bezpečnosti, aby sme udržali Ameriku v bezpečí," citovala Trumpa agentúra Reuters.





Atentátnici boli pravdepodobne z Islamského štátu

Najmenej 36 mŕtvych si v utorok večer vyžiadal teroristický útok na Atatürkovom letisku v tureckej metropole Istanbul. V tejto bilancii nie sú zarátaní traja samovražední bomboví atentátnici, informoval v noci nadnes turecký premiér Binali Yildirim, ktorý letisko osobne navštívil.

Jedna obeť je z Ukrajiny

Ukrajinská občianka je jednou z obetí utorkového teroristického útoku na Atatürkovom letisku v tureckom meste Istanbul. Informoval o tom dnes generálny konzul Ukrajiny v Istanbule Vasyľ Bodnar. Podľa predbežných informácií žena zomrela na stratu krvi po tom, ako ju zasiahli úlomky do nohy, povedal Bodnar. "Ďalší občan Ukrajiny by mal byť medzi zranenými, ale táto informácia nie je zatiaľ potvrdená," citovala konzula agentúra Ukrinform.



Podľa neho prvé náznaky poukazujú na to, že útok na najväčšie letisko Turecka vykonali prívrženci tzv. Islamského štátu (IS). Medzi mŕtvymi sú cudzinci aj Turci, dodal premiér.




Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag predtým oznámil, že zranenia od ľahkých po ťažké utrpelo 147 ľudí. O štátnej príslušnosti obetí však oficiálne zdroje zatiaľ neinformovali.


Podľa Yildirima útok vykonali traja samovražední atentátnici, ktorí sa priviezli k letisku v taxíku. Po vystúpení začali strieľať a následne sa vyhodili do vzduchu. Na otázku, či potenciálny štvrtiny útočník mohol uniknúť, odpovedal, že vyšetrovatelia takúto informáciu nemajú, ale zvažujú každú možnosť.

Nemenovaný turecký vládny zdroj predtým uviedol, že dvaja útočníci odpálili svoje výbušniny pri vchode k príletovej časti medzinárodného terminálu po tom, čo polícia začala na nich strieľať, zatiaľ čo tretí sa vyhodil do vzduchu na parkovisku.


Na sociálnych sieťach sa však objavilo video zachytávajúce muža, ktorého prenikol až do terminálu, kde ho zasiahla policajná streľba, pričom po páde na zem pustil svoj samopal a ležiac odpálil výbušninu.

Po útoku prestalo Atatürkovo letisko, ktoré vlani odbavilo viac ako 60 miliónov cestujúcich, dočasne prijímať a odbavovať všetky lety. Obnovenie prevádzky sa očakáva ešte v priebehu dneška.

Erdogan: Bojujme spoločne proti terorizmu


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval po útoku v Istanbule medzinárodné spoločenstvo na spoločný boji proti terorizmu. "Ak sa štátom a ľudstvu nepodarí spojiť svoje sily a viesť spoločný boj proti teroristickým skupinám, potom sa všetky scenáre, ktorých sa obávame, stanú jedného dňa realitou," uviedol Erdogan vo vyhlásení. Útok podľa neho nemá iný účel, než vytvoriť propagandu proti Turecku, v rámci ktorej sa prelieva krv nevinných ľudí a šíri strach.

Turecko sa v uplynulom období stalo opakovane terčom útokov extrémistov, väčšinou kurdských militantov alebo prívržencov IS. Tejto skupine sa pripisuje aj útok z októbra 2015, ktorý si v Ankrare vyžiadal viac ako 100 mŕtvych.




Najkrvavejších útokov v Ankare a Istanbule v tomto roku:


ISTANBUL
12. januára: Samovražedný útok v historickom centre európskej časti Istanbulu, pripisovaný extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), si vyžiadal životy 12 nemeckých turistov. Trinástou obeťou je páchateľ. - 19. marca: Traja Izraelčania a Iránec zahynuli pri samovražednom bombovom útoku v rušnej nákupnej štvrti Istanbulu. Piatou obeťou bol útočník. Zranenia utrpelo 39 ľudí vrátane cudzincov. Podľa tureckej vlády bol útočník napojený na IS.

13. mája: Osem ľudí - päť vojakov a traja civilisti - utrpelo zranenia pri výbuchu diaľkovo odpálenej nálože umiestnenej v aute pri vchode do kasární v istanbuskej štvrti Sancaktepe. Po tureckých médií sa k činu prihlásila Strana kurdských pracujúcich (PKK).

7. júna: Pri explózii diaľkovo odpálenej nálože zahynulo v centre Istanbulu 11 ľudí, 36 bolo zranených. Obeťami je šesť policajtov a päť civilistov. Terčom útoku, ku ktorému sa prihlásili Sokoli slobodného Kurdistanu (TAK), odštiepenecká frakcia PKK, bolo policajné vozidlo prevážajúce poriadkové sily.

ANKARA
17. februára: Výbuch nálože umiestnenej v aute zabil vo vládnej štvrti Cankaya 28 ľudí, 61 bolo zranených. Terčom útoku bola vojenská kolóna. K atentátu sa prihlásila skupina TAK.

13. marca: Pri výbuchu v centre Ankary zahynulo 37 ľudí a takmer 130 utrpelo zranenia. K činu sa prihlásila opäť skupina TAK.