Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecko namieta proti obmedzeniam techniky v kabíne lietadla

Elektronický kiosk s letovými informáciami. Foto: TASR/AP Photo

Turecký minister dopravy vyzval USA, aby "nemiešali Istanbul medzi ostatné letiská", lebo turecké úrady už zaviedli všetky možné preventívne bezpečnostné opatrenia.

Istanbul 21. marca (TASR) - Turecký minister dopravy Ahmet Arslan dnes oznámil, že jeho krajina vedie s predstaviteľmi Spojených štátov rokovania zamerané na to, aby "zastavili alebo zmiernili" obmedzenia pre elektroniku v kabíne lietadiel smerujúcich z Istanbulu do USA.

Arslan dnes namietal proti americkému obmedzeniu a vyhlásil, že zníži komfort i počet pasažierov. Informáciu priniesla súkromná tlačová agentúra Dogan.

Turecký minister vyzval USA, aby "nemiešali Istanbul medzi ostatné letiská", lebo turecké úrady už zaviedli všetky možné preventívne bezpečnostné opatrenia. Arslan dodal, že Turecko očakáva vyriešenie tejto záležitosti v najbližších dňoch.

Hlavná turecká letecká spoločnosť, Turkish Airlines, zverejnila na svojej webovej stránke upozornenie, ktoré informuje pasažierov letov do USA, aby si v príručnej batožine neprinášali na palubu žiadne elektronické alebo elektrické prístroje väčšie než mobilný telefón či smartfón (okrem zdravotníckych pomôcok).

Americká vláda zaviedla zákaz pre cestujúcich z ôsmich prevažne moslimských krajín - nesmú si doniesť na palubu lietadiel priamo smerujúcich do USA laptopy, tablety, DVD prehrávače, kamery a ďalšiu elektroniku. Takéto zariadenia budú musieť byť zabalené v batožine prepravovanej v nákladnom priestore.

Americké opatrenie, ktoré má byť reakciou na bližšie nešpecifikované teroristické hrozby, sa celkovo dotkne letov z ôsmich prevažne moslimských krajín, a to Jordánska, Egypta, Turecka, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov (SAE), Kuvajtu, Maroka a Kataru.

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť USA zdôraznilo, že nové reštrikcie nie sú namierené voči nijakým konkrétnym krajinám. Do zoznamu boli zaradené letiská len na základe informácií tajných služieb. Podľa ministerstva opatrenie nesúvisí s nedávnym prezidentským dekrétom o zákaze cestovania do USA pre občanov šiestich prevažne moslimských krajín.

Nemenovaní americkí predstavitelia uviedli, že zákaz bol zavedený v reakcii na správy tajných služieb, podľa ktorých by sa teroristi mohli pokúsiť prepašovať na palubu lietadiel nálože ukryté práve v elektronických zariadeniach.


Zákaz z Londýna sa týka šiestich krajín Blízkeho východu a Afriky


Británia pokračuje v šľapajach Spojených štátov a zakázala dnes notebooky a ďalšie väčšie elektronické prístroje v kabínach lietadiel smerujúcich zo šiestich krajín Blízkeho východu a Afriky na britské územie. Oznámila to britská vláda.

Nové nariadenie o bezpečnosti v leteckej doprave sa vzťahuje na všetky priame lety prichádzajúce z Turecka, Libanonu, Jordánska, Egypta, Tuniska a Saudskej Arábie, píše sa vo vyhlásení britskej vlády. Dnešnému zasadnutiu rady pre bezpečnosť v leteckej doprave predsedala premiérka Theresa Mayová.

Británia o tejto situácii komunikuje s americkou vládou, aby si vzájomne vyjasnili svoje stanoviská, píše sa ďalej vo vyhlásení.

Podľa citovaného nariadenia si pasažieri so sebou na paluby lietadiel nebudú môcť vziať "žiadne telefóny, notebooky alebo tablety väčších rozmerov, než má štandardný mobilný telefón alebo smartfón".