Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Turecko navrhlo, aby jeho hranice so Sýriou strážilo NATO

Ilustračné foto Foto: TASR

Turecko, ktoré bolo v minulosti Asadovým spojencom, začalo vyzývať na medzinárodné úsilie, ktoré by ukončilo boje v Sýrii.

Istanbul 12. apríla (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že za ochranu hraníc jeho krajiny je zodpovedné NATO, ktorého je Turecko členom. Informovala o tom dnes turecká tlač v reakcii na streľbu zo sýrskeho územia, ktorá zasiahla utečenecký tábor na tureckej strane a zranila tam štyroch ľudí.

"Máme viaceré možnosti. Krajina má práva, ktoré sú zakotvené v medzinárodnom práve voči porušovaniu hraníc," citoval Erdogana denník Hürriyet i ďalšie noviny.

"Takisto má NATO v súlade s čl. 5 zodpovednosť za turecké hranice," dodal Erdogan.

Článok 5 Severoatlantickej zmluvy hovorí, že akýkoľvek útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa bude považovať za útok proti všetkým a umožňuje použitie ozbrojených síl. Ozbrojený útok voči jednému z členov aliancie bude podľa tohto paragrafu považovaný za útok voči všetkým členom a umožňuje použitie ozbrojených síl. Využil sa doteraz iba raz, po teroristických útokoch v USA z 11. septembra 2001.

Erdogan hovoril s novinármi na palube lietadla počas návratu z oficiálnej návštevy Číny. Povedal tiež, že v utorok sýrska streľba znova zasiahla až do Turecka.

Už počas týždňa sa premiér vyjadril, že Turecko prijme bližšie nešpecifikované kroky voči Sýrii po tom, ako zatúlané strely zasiahli v pondelok utečenecký tábor v tureckej pohraničnej provincii Kilis. Zranení boli dvaja sýrsky a dvaja tureckí humanitárni pracovníci.

Zo zodpovednosti za zabíjanie civilistov Erdogan obvinil sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Asadove sily zabili v uplynulom roku podľa odhadov OSN vyše 9000 ľudí. Damask uviedol, že povstalci zabili najmenej 2600 vojakov a príslušníkov bezpečnosti.

Turecko, ktoré bolo v minulosti Asadovým spojencom, začalo vyzývať na medzinárodné úsilie, ktoré by ukončilo boje v Sýrii, neustále pokračujúce od začiatku povstania v marci 2011.