Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Erdogan kritizoval Merkelovú za rezolúciu o genocíde Arménov

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a turecký prezident Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych.


Istanbul 4. júna (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostro kritizoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú za to, že nezabránila hlasovaniu Spolkového snemu, ktorý označil masakru Arménov osmanskými Turkami z rokov 1915-1916 za genocídu. Jeho vyjadrenia zverejnili dnes viaceré turecké médiá.

Podľa agentúry DPA Erdogan uviedol, že nerozumie tomu, prečo Merkelová nedonútila poslancov svojej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) hlasovať proti rezolúcii.

"Teraz by ma zaujímalo, ako sa nemeckí lídri po takomto rozhodnutí osobne postavia predo mňa a nášho premiéra," povedal Erdogan. Rezolúcia je podľa Erdogana záležitosťou medzi Tureckom a Nemeckom a nemala by zasahovať do dohody medzi Ankarou a Bruselom o zastavení vlny migrantov.

Nemeckí poslanci schválili rezolúciu vo štvrtok. Merkelová vyhlásila, že rozhodnutie Spolkového snemu nepokazí "priateľský a strategický" vzťah jej krajiny k Turecku. Povedala, že chce prispieť k podpore dialógu medzi Tureckom a Arménskom.

Turecko už v tejto súvislosti povolalo na konzultácie do Ankary svojho veľvyslanca v Berlíne Hüseyina Avniho Karsliogla.

Schválenie rezolúcie sa očakávalo, keďže jej návrh podporovala vládnuca koalícia i opoziční Zelení. Hlasovanie sa malo pôvodne uskutočniť už vlani, odložili ho však pre obavy z poškodenia turecko-nemeckých vzťahov.

Erdogan v utorok 31. mája varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak k tomu dôjde, "prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO", vyhlásil Erdogan.

Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, ako aj Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

Erdogan: Nemecko vzhľadom na svoje dejiny nemá právo vyjadrovať sa ku genocíde

Nemecko nemá právo vyjadrovať sa ku genocíde vzhľadom na svoje vlastné dejiny počas druhej svetovej vojny a v Namíbii. Vyhlásil to dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý odmietol nedávne opatrenie prijaté nemeckým parlamentom, informuje agentúra DPA.

"Nikdy nebudem akceptovať obvinenia z genocídy," uviedol Erdogan, poukazujúc na nemecké uznesenie ohľadom masakru etnických Arménov a iných kresťanských menšín Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, v prvej svetovej vojne. Varoval, že Nemecko by mohlo stratiť svojho "dôležitého spojenca" a poukázal tiež na veľkú tureckú populáciu žijúcu v Nemecku.

Erdogan zároveň pripomenul, že s Ankarou sa musí nakladať čestne, najmä ak ide o otázku riešenia zdieľaných problémov, inak Turecko prestane robiť Európe "bariéru" a ponechá EÚ, aby si svoje problémy riešila sama. Bola to narážka na dohodu medzi Ankarou a úniou, na základe ktorej Turecko pomáha únii zmierňovať nápor migrantov.

Turecký líder však nešpecifikoval protiopatrenia, ktoré by jeho krajina mohla v tejto súvislosti prijať, nevylúčil však nič vrátane uvalenia sankcií. Uviedol, že turecká vláda už vyhodnocuje vzniknutú situáciu.