Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Turecko nevrátilo do Sýrie ani jedného utečenca, vyhlásil Davutoglu

Turecký premiér Ahmet Davutoglu. Foto: TASR/AP

Amnesty International obvinila Turecko, že od polovice januára odsúva takmer denne do vlasti približne stočlenné skupiny mužov, žien a detí zo Sýrie.

Helsinki 6. apríla (TASR) - Turecký premiér Ahmet Davutoglu poprel dnes tvrdenie organizácie Amnesty International (AI), že jeho krajina nútene vracia sýrskych utečencov naspäť do vlasti. Podľa jeho vyjadrenia v Helsinkách, ktoré cituje agentúra AP, Turecko doteraz nevrátilo do Sýrie ani jedného utečenca, keďže sýrska vláda i extrémistické organizácie sú známe svojou krutosťou.

Tvrdenie AI, podľa ktorého Turecko vrátilo do Sýrie od polovice januára stovky utečencov, označil turecký premiér za "absolútne mylné". O státisícoch sýrskych detí žijúcich v súčasnosti v Turecku hovoril Davutoglu na dnešnej tlačovej konferencii s fínskym náprotivkom Juhom Sipiläom ako o "našich deťoch".

Amnesty International minulý týždeň obvinila Turecko, že od polovice januára odsúva takmer denne do vlasti približne stočlenné skupiny mužov, žien a detí zo Sýrie. Údaj vychádzajúci z prieskumu na turecko-sýrskej hranici zverejnila táto medzinárodná organizácia v období, keď začala platiť kritizovaná dohoda o navracaní utečencov a iných migrantov z EÚ do Turecka.