Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Novinára z opozičného denníka Cumhuriyet odsúdili na tri roky väzenia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Obvinenia voči nemu sa zakladali na tvíte z konta periodika o istom prokurátorovi, ktorý zahynul pri dopravnej nehode.

Ankara 21. novembra (TASR) - V Turecku odsúdili šéfa internetového vydania denníka Cumhuriyet na tri roky a jeden mesiac väzenia. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na tento opozičný denník.

Oguza Güvena vinila prokuratúra z "teroristickej propagandy". Obvinenia voči nemu sa zakladali na tvíte z konta periodika o istom prokurátorovi, ktorý zahynul pri dopravnej nehode. Tento prokurátor podal prvú žalobu proti sieti moslimského duchovného Fethullaha Gülena.

Súd v Istanbule rozhodol, že tvít predstavoval propagandu v prospech Gülenovho hnutia, označovaného za strojcu vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku. Gülen, ktorý žije v USA, zapojenie do pokusu o prevrat popiera.

Oguz Güven v tejto súvislosti poprel akúkoľvek zodpovednosť, zdôraznil, že spomínaný text tam neumiestnil on a navyše bol tento po 55 sekundách korigovaný.

Očakáva sa, že Güven sa voči verdiktu odvolá. Niekoľko iných zamestnancov Cumhuriyetu súdia osobitne za údajnú podporu teroristických skupín.