Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

O vrátenie pracovných miest požiadalo vládu takmer 100.000 Turkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po pokuse o prevrat z 15. júla 2016 zadržali v Turecku okolo 50.000 ľudí a prepustili alebo suspendovali viac než 150.000 príslušníkov armády a zamestnancov štátneho i súkromného sektora.

Istanbul 14. septembra (TASR) - Takmer 100.000 Turkov, ktorí prišli o prácu v rámci rozsiahlych čistiek po vlaňajšom júlovom potlačenom pokuse o štátny prevrat, požiadalo tureckú vládu o vrátenie svojich pracovných pozícií v štátnom sektore a armáde. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Podpredseda tureckej vlády Bekir Bozdag uviedol, že vládna komisia v uplynulých dvoch mesiacoch dostala 98.252 takýchto žiadostí, pričom s ich prijímaním dnes skončila.

Po pokuse o prevrat z 15. júla 2016 zadržali v Turecku okolo 50.000 ľudí a prepustili alebo suspendovali viac než 150.000 príslušníkov armády a zamestnancov štátneho i súkromného sektora. Z takéhoto postupu vyjadrili obavy ľudskoprávne organizácie i viaceré západné vlády. Turecká vláda ho však považuje za oprávnený vzhľadom na závažnosť hrozieb, ktorým je krajina vystavená.

Ankara obviňuje zo zosnovania prevratu duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA, ktorý ale svoju účasť na puči popiera. Väčšina ľudí, ktorých sa zásahy tureckej vlády týkali, bola obvinená práve z toho, že sú Gülenovými stúpencami.