Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecko obvinilo Sýriu z útoku na povstalcov barelovými bombami

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Turecká tlačová agentúra Anadolu s odvolaním sa na vojenské zdroje dodala, že o život prišli dvaja povstalci a ďalší piati utrpeli zranenia.

Ankara 26. októbra (TASR) - Turecká tlačová agentúra Anadolu dnes informovala, že vrtuľník patriaci zrejme sýrskym vládnym silám zhodil barelové bomby na pozície Tureckom podporovaných povstalcov v sýrsko-tureckom pohraničí.

Anadolu s odvolaním sa na vojenské zdroje dodala, že o život prišli dvaja povstalci a ďalší piati utrpeli zranenia. K útoku došlo v dedine Tal Madík neďaleko mesta Dábik na severe Sýrie. Agentúra neuviedla, kedy sa útok odohral.

Ak sa tieto informácie potvrdia, pôjde o prvú priamu zrážku so sýrskymi jednotkami, odkedy Turecko koncom leta na severe Sýrie spustilo svoju operáciu Štít Eufratu. Jej cieľom je posilniť bezpečnosť tureckého pohraničia a vytvoriť na sýrskej strane hraníc bezpečnú zónu - bez islamistov.

Velenie sýrskej armády však minulý týždeň uviedlo, že prítomnosť tureckých jednotiek na sýrskom území "predstavuje nebezpečnú eskaláciu a flagrantné narušenie suverenity Sýrie". Damask tiež avizoval, že zostrelí každé turecké lietadlo, ktoré vstúpi do sýrskeho vzdušného priestoru.

V reakcii na to turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že jeho krajina sa nedá zastrašiť. Upozornil tiež, že jednotky verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi naďalej bombardujú pozície sýrskych povstalcov, a nie džihádistov z organizácie Islamský štát (IS). Minister dodal, že turecká vojenská operácia v sýrskom pohraničí bude trvať až do dobytia severosýrskeho mesta al-Báb neďaleko Aleppa.

Okrem pomoci sýrskym povstalcom má táto operácia tureckej armády za cieľ aj zabrániť kurdským polovojenským oddielom v obsadení ďalších území po tom, ako sa z nich stiahnu džihádisti.