Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Turecko odsúdilo zamestnanca amerického konzulátu za podporu terorizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecký občan Nazmi Mete Cantürk dostal trest päť rokov, dva mesiace a 15 dní odňatia slobody za údajnú podporu hnutia duchovného Fethullaha Gülena.

Istanbul 27. októbra (TASR) - Zamestnanca amerického konzulátu v Istanbule odsúdil turecký súd v utorok na viac ako päť rokov väzenia za "napomáhanie teroristickej skupine". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšiu štátnu agentúru Anadolu.

Turecký občan Nazmi Mete Cantürk dostal trest päť rokov, dva mesiace a 15 dní odňatia slobody za údajnú podporu hnutia duchovného Fethullaha Gülena, ktorého Ankara viní zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016.

V júni tohto roka turecký súd odsúdil Turka Metina Topuza, ktorý v Istanbule pracoval ako styčný dôstojník pre americký Úrad pre kontrolu obchodu s drogami (DEA), na osem rokov a deväť mesiacov väzenia za "pomoc (Gülenovej) teroristickej organizácii".

Topuz aj Cantürk tieto obvinenia, ktoré zhoršili už aj tak napäté vzťahy medzi Washingtonom a Ankarou, odmietli.

Turecké úrady aj štyri roky po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňujú razie zamerané voči údajným Gülenovým stúpencom. Samotný Gülen, žijúci v exile v USA, však akúkoľvek spojitosť s neúspešným pučom popiera.

Od pokusu o prevrat zo štátnej služby či armády prepustili alebo dočasne prepustili vyše 150.000 ľudí. Z ozbrojených síl už bolo prepustených viac ako 20.000 ich príslušníkov, ktorí mali údajne napojenie na Gülena. Na súdny proces čaká vo väzbe približne 80.000 ľudí.

Západné krajiny a ľudskoprávne organizácie kritizujú Turecko za rozsah týchto čistiek a Ankaru vinia z toho, že ich využíva ako zámienku na umlčanie opozície. Turecká vláda však svoj postup obhajuje ako nutnú reakciu na vážnu bezpečnostnú hrozbu.