Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Turecký parlament schválil predčasné voľby, budú 24. júna

Predčasné parlamentné a prezidentské voľby sa pravdepodobne uskutočnia počas pretrvávajúceho výnimočného stavu v krajine. Foto: TASR/AP

Predčasné parlamentné a prezidentské voľby sa pravdepodobne uskutočnia počas pretrvávajúceho výnimočného stavu v krajine.

Istanbul 20. apríla (TASR) - Turecký parlament odhlasoval v piatok konanie predčasných volieb, ktoré budú 24. júna, viac ako rok pred riadnym termínom. Parlament tak splnil výzvu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na usporiadanie predčasných volieb. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Predčasné parlamentné a prezidentské voľby sa pravdepodobne uskutočnia počas pretrvávajúceho výnimočného stavu v krajine. Tento stav kritizujú opozícia aj Spojené štáty, ktoré tento týždeň uviedli, že zákony platiace počas výnimočného stavu vyvolávajú obavy o spravodlivosť volieb.

V parlamente dominujú Erdoganova vládnuca islamsko-konzervatívna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) a jej spojenci z krajne pravicovej Strany národného hnutia (MHP). Súkromná tlačová agentúra Dogan napísala, že návrh na usporiadanie volieb schválilo 386 z 550 členov parlamentu.

AKP a MHP vytvorili pred voľbami spojenectvo a už vlani spolupracovali na presadení referenda o ústavných zmenách, ktoré výrazne posilňujú prezidentský úrad.

Zmeny začnú do veľkej miery platiť po nasledujúcich voľbách. Súčasťou reformného balíka bolo aj konanie prezidentských a parlamentných volieb v rovnakom termíne.

Opozícia v Turecku varovala, že nový výkonný prezidentský systém podryje úlohu parlamentu, ako aj kontrolu a rovnováhu moci. Erdoganovi kritici vyjadrili znepokojenie i nad tým, že voľby sa budú konať počas platnosti výnimočného stavu.

Termín volieb navrhnutý Erdoganom musia ešte formálne schváliť členovia volebnej komisie. Podľa očakávania rozhodnú tiež o tom, ktoré strany sa môžu hlasovania zúčastniť.

Na základe zákona o výnimočnom stave bolo v Turecku zatknutých približne 50.000 ľudí vrátane novinárov a členov opozície. Zatvorené boli tiež desiatky médií.

Opozícia sa počas vlaňajšieho referenda často sťažovala, že štátne a provládne médiá, ktoré v Turecku na mediálnej scéne dominujú, ich obchádzali a neposkytovali im priestor na vyjadrenie názorov. Takisto sa objavili sťažnosti na nezrovnalosti v deň konania volieb.

Vláda tento týždeň vyhlásila, že nevidí problém v tom, že sa hlasovanie uskutoční počas výnimočného stavu, ktorý prvýkrát v Turecku zaviedla po nevydarenom vojenskom prevrate spred takmer dvoch rokov a odvtedy ho už viackrát predĺžila.