Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Turecku spustili pátranie po troch islamistoch napojených na Dáiš

Situácia v Istanbule po výbuchu Foto: TASR

Pátranie bolo vyhlásené dva dni po sobotňajšom samovražednom atentáte v Istanbule.

Istanbul 21. marca (TASR) - Turecká polícia pátra po troch podozrivých príslušníkoch organizácie Islamský štát (IS), ktorí údajne pripravujú doteraz nevídaný útok v Turecku, kde sa od vlaňajšieho leta odohralo už šesť samovražedných atentátov s veľkým počtom obetí.

Agentúra Anadolu s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné zdroje dnes informovala, že polícia pátra po mužoch identifikovaných ako Haci (vysl. hadži) Ali Durmaz, Yunus Durmaz a Savaš Yildiz. Všetci sú údajne členmi miestnej bunky napojenej na IS. Rozkaz na pátranie po nich dostali policajné oddelenia vo všetkých provinciách Turecka.

Pátranie bolo vyhlásené dva dni po sobotňajšom samovražednom atentáte v Istanbule, pri ktorom zahynuli traja Izraelčania a jeden Iránec. Útok sa odohral na najrušnejšej pešej zóne v Istanbule, Triede nezávislosti, známej aj pod tureckým názvom (ulica) Istiklal.

Podľa policajných zdrojov bol páchateľom tohto teroristického útoku Mehmet Öztürk. Turecký minister vnútra Efkan Ala neskôr informoval, že teroristický čin v Istanbule spáchal atentátnik napojený na extrémistickú organizáciu Islamský štát (IS/Dáiš).

Bezpečnostná situácia v Turecku je napätá od vlaňajšieho júla, keď sa po dva a pol roku prímeria obnovili ozbrojené zrážky medzi kurdskými ozbrojencami a tureckým štátom.

Kurdskí militanti sa sústreďujú na údery voči tureckým bezpečnostných zložkám na juhovýchode Turecka, čo ich vedie k obmedzovaniu voľného pohybu civilistov zavádzaním zákazu vychádzania.

Od ukončenia prímeria však v Turecku došlo aj k niekoľkým teroristickým útokom pripisovaným Islamskému štátu, ktorý ovláda časť územia susednej Sýrie a Iraku.