Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Ministri obrany Nemecka a Holandska vykonali inšpekciu rakiet Patriot

Rakety Patriot Foto: TASR/AP Photo

Turecko je verným podporovateľom už dva roky trvajúceho povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a poskytlo útočisko tisícom sýrskych utečencov

Kahramanmaras 23. februára (TASR) - Nemecký minister obrany Thomas de Maiziére dnes v blízkosti sýrsko-tureckých hraníc uskutočnil inšpekciu odpaľovacích zariadení rakiet Patriot. Uviedol pritom, že rozmiestnenie týchto zbraní vysiela Damasku "jasné varovanie" pred jeho prípadným útokom na Turecko, ktorý by NATO netolerovalo. Informovala o tom agentúra Reuters.


De Maiziére spolu so svojou holandskou rezortnou kolegyňou Jeanine Hennisovou-Plasschaertovou navštívili mestá Adana a Kahramanmaras, kde sú rozmiestnené Patrioty, ktoré Turecku na jeho vlastnú žiadosť poskytli ich krajiny. Inšpekciu základní v nedeľu vykoná aj nemecká kancelárka Angela Merkelová v rámci svojej dvojdňovej návštevy krajiny.

"Systém rakiet Patriot je určený výhradne na obranu tureckého obyvateľstva a krajiny," uviedol turecký minister obrany Ismet Yilmaz, ktorý sa takisto zúčastnil na inšpekcii.

Predpokladá sa, že Sýria vlastní viac ako 1000 balistických striel s doletom 700 kilometrov a približne 1000 ton látok pre chemické zbrane. "Sýria odpaľuje svoje rakety aj niekoľkokrát denne," podotkol de Maiziére.

Turecko je verným podporovateľom už dva roky trvajúceho povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada a poskytlo útočisko tisícom sýrskych utečencov.