Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Po pokuse o štátny prevrat v Turecku je vo väzení stále 35.000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Puč viedli príslušníci tureckej armády, oficiálne miesta však jeho organizáciu verejne pripisujú moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorý žije v Spojených štátoch.

Istanbul 23. októbra (TASR) - V súvislosti s prešetrovaním okolností neúspešného pokusu o vojenský prevrat a činnosti tzv. Fethullahovej teroristickej organizácie (FETÖ) je v Turecku vo vyšetrovacej väzbe 35.000 podozrivých osôb. Informoval o tom dnes vo vysielaní tureckej televízie NTV turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag.

Dodal, že 4000 ďalších osôb stále vyšetrujú. Od júla úrady preverili a preskúmali spolu 82.000 ľudí, spresnil v sobotu počas prejavu v meste Afyonkarahisar.

Štátny prevrat v Turecku, ktorý sa odohral v noci z 15. na 16. júla, stál život vyše 200 ľudí, následne bol potlačený, napísala agentúra DPA. Puč viedli príslušníci tureckej armády, oficiálne miesta však jeho organizáciu verejne pripisujú moslimskému duchovnému Fethullahovi Gülenovi, ktorý žije v Spojených štátoch. Kvôli tomu na neho turecké úrady vydali aj zatykač. On sám sa však od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil.

Turecký parlament nedávno predĺžil trvanie výnimočného stavu v krajine - do 15.januára. Počas tohto obdobia sa môže na podozrivých uvaliť bez vznesenia obvinenia vyšetrovacia väzba na 30 dní, oproti pôvodným štyrom a kontakt s právnikom im je odoprený na päť dní.

Po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat bolo v Turecku zo štátnej služby - vrátane armády, polície, justície a školstva - prepustených viac než 50.000 ľudí podozrievaných z napojenia na tzv. Fethullahovu teroristickú organizáciu (FETÖ).