Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko podpísalo vojenskú dohodu s líbyjskou vládou

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Dokument podpísali v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a premiér medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž.

Istanbul 28. novembra (TASR) - Turecko uzavrelo v stredu neskoro večer dohodu s medzinárodne uznanou líbyjskou vládou, informovala vo štvrtok tlačová agentúra AFP.

Dokument podpísali v Istanbule turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a premiér medzinárodne uznanej líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž. Dohoda sa týka vojenskej spolupráce a spolupráce v oblasti bezpečnosti a námorného práva.

"Sme presvedčení, že spolu zlepšíme bezpečnostnú situáciu občanov Líbye," uviedol Erdoganov hovorca Fahrettin Altun na Twitteri. Zároveň vyzval ďalšie krajiny, aby podporili líbyjskú vládu národnej jednoty.

Stabilná situácia v Líbyi je podľa Altuna kľúčová v súvislosti s bezpečnosťou líbyjských občanov, regionálnou stabilitou a prevenciou medzinárodného terorizmu.

Líbya je členskou krajinou Ligy arabských štátov (LAŠ), ktorá vyzýva na ukončenie spolupráce s Tureckom v reakcii na tureckú vojenskú ofenzívu proti Kurdom v Sýrii.

Od mája 2014 prebieha v Líbyi ozbrojený konflikt, v ktorom proti sebe stoja na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu a na strane druhej jednotky generála Chalífu Haftara. Proti obom vedú ozbrojený boj islamisti a ich spojenci.

Haftar v roku 2014 vyhlásil vojnu islamským militantom v meste Benghází. Získal si tým podporu mnohých Líbyjčanov nespokojných s politickým a bezpečnostným chaosom, ktorý v ich krajine zavládol v roku 2011 po zosadení a zabití dlhoročného lídra krajiny Muammara Kaddáfího.