Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia v Ankare zlikvidovala podozrivý balík

ILustračná snímka. Foto: TASR/polícia

Podľa televízie CNN Türk všetko nasvedčuje tomu, že v odpálenom balíku sa nenachádzala nijaká výbušnina a šlo teda o falošný poplach. Zo záberov vyplýva, že v batožine boli potraviny.

Istanbul 13. októbra (TASR) - Turecké bezpečnostné zložky dnes kontrolovanou explóziou zlikvidovali podozrivý balík nájdený pred železničnou stanicou v Ankare, kde sa uplynulú sobotu odohrali dva súbežné samovražedné atentáty s najmenej 97 obeťami na životoch. Informovala o tom dnes spravodajská televízia CNN Türk.

Podľa televízie všetko nasvedčuje tomu, že v odpálenom balíku sa nenachádzala nijaká výbušnina a šlo teda o falošný poplach. Zo záberov CNN Türk vyplýva, že v batožine boli potraviny.

Po sobotňajších útokoch, ktoré boli najhoršie svojho druhu v tureckých dejinách, platia v Ankare mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

K samovražedným atentátom v Ankare sa zatiaľ nikto nepriznal. Turecká vláda i vyšetrovatelia za hlavného podozrivého zo spáchania sobotňajšieho útoku považujú extrémistickú organizáciu Islamský štát, ktorá momentálne ovláda veľké územia v susednej Sýrii a Iraku.

Na zhromaždení v Ankare, ktoré bolo terčom útoku, sa zišli mieroví aktivisti - tureckí i kurdskí -, ktorí chceli vyzvať na posilnenie demokracie v Turecku a na zastavanie ozbrojených zrážok medzi kurdskými povstalcami a tureckými bezpečnostnými silami. Tie si od začiatku júla vyžiadali už vyše 100 obetí.

Podľa vládnych zdrojov by za atentátom mohli byť aj kurdskí povstalci. Pozostalí po obetiach útoku z Ankary však zo zodpovednosti obviňujú prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - z podnecovania násilia v snahe získať tým hlasy pre vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP). Upozorňujú tiež na zlyhanie úradov a polície pred útokom i po ňom.