Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia znova zadržala filantropa Osmana Kavalu

Na snímke tureckí vojaci strážia pred budovou súdu v Istanbule v utorok 18. februára 2020. Súd v Istanbule oslobodil v utorok 16 ľudí, ktorí boli obžalovaní z pokusu o zvrhnutie vlády v súvislosti s environmentálnymi protestmi v roku 2013. Medzi oslobodenými je aj známy finančník, filantrop a aktivista Osman Kavala. Foto: TASR/AP

Kavalu predtým v utorok prepustili z prísne stráženej istanbulskej väznice Silivri, kde strávil takmer dva a pol roka.

Istanbul 19. februára (TASR) - Turecká polícia v utorok večer znovu zadržala popredného obhajcu ľudských práv Osmana Kavalu. Stalo sa tak niekoľko hodín po tom, ako súd tohto 62-ročného finančníka a filantropa a ďalších ôsmich obžalovaných zbavil všetkých obvinení, súvisiacich s terorizmom, a dokonca nariadil ich prepustenie z väzby. Informovala o tom agentúra Anadolu.

Išlo o mimoriadne sporný prípad, ktorý sa týkal protivládnych protestov z roku 2013 v kauze "park Gezi". Všetci boli súdení za svoju údajnú úlohu pri organizovaní protestov proti spornému stavebnému projektu, ktorému mal padnúť za obeť populárny park pri námestí Taksim v Istanbule. Tieto protesty mali byť údajne pokusom zvrhnúť tureckú vládu.

Kavalu po opätovnom zadržaní podľa agentúry DPA predviedli na ústredie istanbulskej polície po tom, čo prokuratúra naňho vydala nový zatykač v súvislosti s vyšetrovaním jeho údajného napojenia na neúspešný prevrat z roku 2016. Ten podľa tvrdenia tureckej vlády organizoval duchovný Fethullah Gülen žijúci v exile v USA. Prokurátor Kavalu obvinil z pokusu zvrhnúť ústavný poriadok. Podrobnosti obvinenia neboli bezprostredne známe. Očakáva sa, že Kavalu v nadchádzajúcich dňoch predvedú pred súd.

"Úľava, ktorú sme cítili, sa opäť raz zmenila na beznádej," napísala na Twitteri Milena Buyumová z tureckej sekcie ľudskoprávnej organizácie Amnesty International.

Kavalu predtým v utorok prepustili z prísne stráženej istanbulskej väznice Silivri, kde strávil takmer dva a pol roka.