Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Turecko poprelo správu HRW o porušovaní ľudských práv na severe Sýrie

Mínomet, ilustračné foto Foto: TASR

Turecká armáda od roku 2016 podnikla niekoľko pozemných operácií zameraných na vytlačenie kurdských milícií z pohraničných oblastí severnej Sýrie.

Ankara 1. marca (TASR) - Turecko v piatok poprelo obvinenia ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW), podľa ktorej nesie zodpovednosť za porušovanie ľudských a majetkových práv obyvateľstva pohraničných oblastí severnej Sýrie. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Turecká armáda od roku 2016 podnikla niekoľko pozemných operácií zameraných na vytlačenie kurdských milícií z pohraničných oblastí severnej Sýrie. Ankara a jej spojenci tam v súčasnosti kontrolujú dva rozsiahle pásy územia.

HRW vo štvrtok zverejnila 74-stranovú správu, podľa ktorej Turecko "nesie zodpovednosť za závažné porušovanie práv aj za možné vojnové zločiny páchané príslušníkmi jeho vlastných síl, alebo ním podporovaných miestnych ozbrojených skupín" v severnej Sýrii.

Zadržané Kurdky tiež vypovedajú o prípadoch znásilnenia a sexuálneho násilia, dochádza aj k zatýkaniu matiek s malými deťmi.

Vysokopostavený predstaviteľ tureckého ministerstva zahraničných vecí podľa agentúry AP obvinenia poprel. Podľa neho správa neodráža reálnu situáciu a ignoruje bezpečnostné obavy Turecka. Pod podmienkou zachovania anonymity tiež tvrdil, že Turecko plne rešpektuje medzinárodné humanitárne právo.

Podľa zistení HRW sú ozbrojenci z početných povstaleckých skupín podporovaných Ankarou zodpovední za svojvoľné zadržiavanie a zatýkanie, zmiznutia osôb, mučenie a ďalšie formy zlého zaobchádzania.

V správe sa tiež píše, že Ankara "hromadne deportovala tisíce sýrskych utečencov" späť do oblastí Sýrie pod jej kontrolou. Z Tureckom ovládaných častí severovýchodu Sýrie utiekli státisíce ľudí a ich majetku sa zmocnili alebo vydrancovali povstalci z Ankarou podporovanej Sýrskej národnej armády (SNA), uvádza HRW.