Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko poprelo správu, že plánovalo únos Gülena z USA

Na archívnej snímke z 15. marca 2014 turecký duchovný Fethullah Gülen vo svojej rezidencii v Saylorsburgu. Foto: TASR/AP

Turecko obviňuje Gülena z vlaňajšieho nevydareného prevratu. Moslimský duchovný toto tvrdenie popiera.

Istanbul 12. novembra (TASR) - Turecko v nedeľu poprelo ako "absurdnú a nepodloženú" správu, že tureckí predstavitelia dohadovali únos moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA, výmenou za milióny dolárov.

Americký denník Wall Street Journal zverejnil v piatok správu, že špeciálny prokurátor Robert Mueller vyšetruje údajný plán únosu Gülena, do ktorého mali byť zapojení bývalý americký poradca pre národnú bezpečnosť Michael Flynn a jeho syn. Obaja muži mali následne Gülena odovzdať Ankare za odmenu vo výške 15 miliónov dolárov.

Turecko obviňuje Gülena z vlaňajšieho nevydareného prevratu. Moslimský duchovný toto tvrdenie popiera.

Turecké veľvyslanectvo vo Washingtone vo vyhlásení na Twitteri znovu žiadalo, aby Spojené štáty vydali Gülena, nech ho môže Turecko postaviť pred súd. Veľvyslanectvo uviedlo, že Turecko spolupracuje s americkými úradmi pri zaobstarávaní dôkazov o Gülenovej vine, a zároveň odmietlo "obvinenia, že Turecko sa uchyľuje k nezákonným prostriedkom".

Tureckí predstavitelia vyhlásili, že americkým úradom poskytli hojnosť dôkazov o Gülenovej účasti na prevrate, pri ktorom zahynulo 250 ľudí. V Turecku je za mrežami takmer 50.000 osôb a vyše 100.000 štátnych zamestnancov prišlo o prácu - to všetko za údajné napojenie na sieť prívržencov spomínaného duchovného.

Zostávajú však pochybnosti, či by mal Gülen v Turecku spravodlivý súdny proces, napísala v nedeľu tlačová agentúra AP.

Turecká ambasáda ďalej uviedla, že turecký ľud vníma Gülenovo útočisko v USA ako "mätúce a hlboko skľučujúce". Gülen žije v USA už takmer dve desaťročia. Bol bývalým spojencom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ale ich verejný spor v roku 2013 viedol k tomu, že turecká vláda vyhlásila Gülenovu sieť za teroristickú skupinu.