Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pre Erdoganove právomoci došlo v parlamente k potýčkam

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Prvý článok podporilo 347 zákonodarcov, za druhý hlasovalo 343 poslancov.

Ankara 11. januára (TASR) - K potýčkam došlo dnes v tureckom parlamente medzi poslancami vládnucej strany a opozície počas rozpravy o kontroverznom súbore zmien v ústave, ktorý značne rozširuje právomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Poslanci do seba počas hlasovania strkali a vzájomne sa udierali.

Turecká opozícia obviňuje vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) z porušenia ústavných pravidiel, podľa ktorých by malo byť hlasovanie tajné. Niekoľko poslancov AKP ukázalo, ako hlasujú, čo viedlo k obvineniam, že na nich strana vyvíja nátlak, aby hlasovali za navrhnuté zmeny a obmedzuje ich spôsobilosť hlasovať nezávisle.

Erdogan už dlho presadzuje novelu ústavy s odôvodnením, že Turecko bude silnejšie, ak bude mať silné vedenie krajiny. Jeho kritici sa obávajú, že zmeny dajú prezidentovi priveľké právomoci a bude iba málo možností, ako ho kontrolovať.

Poslanci tureckého parlamentu schválili v noci na dnes v prvom čítaní dva z článkov ústavy, ktoré majú v krajine zaviesť prezidentský systém. V oboch prípadoch hlasovalo kladne viac ako požadovaných najmenej 330 z 550 poslancov. Vládnucu AKP tak podporilo aj niekoľko opozičných zákonodarcov, keďže v parlamente má iba 316 kresiel.

Oba články musia prejsť ešte jedným hlasovaním, v ktorom je rovnaká podmienka získania najmenej 330 hlasov. Ústava sa potom bude na záver parlamentnej schôdze schvaľovať ako celok.

Poslanci v Turecku schválili prvé dva články reformovanej ústavy



Poslanci tureckého parlamentu schválili v noci nadnes v prvom hlasovaní prvé dva z 18 článkov novej ústavy, ktorá v krajine zavádza prezidentský systém.

Prvý článok podporilo 347 zákonodarcov, za druhý hlasovalo 343 poslancov, uviedla agentúra Anadolu. V oboch prípadoch hlasovalo kladne viac ako požadovaných najmenej 330 z 550 poslancov. Vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) tak podporilo aj niekoľko opozičných zákonodarcov, keďže v parlamente má iba 316 kresiel.

Oba články musia prejsť ešte jedným hlasovaním, v ktorom je rovnaká podmienka získania najmenej 330 hlasov. Ústava sa potom bude na záver rozpravy schvaľovať ako celok.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP


Schválené články sa ešte netýkajú jadra reformy, ktorá okrem iného zruší funkciu premiéra a prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi dá rozsiahle právomoci. V prvom článku sa konštatuje, že súdnictvo je nielen nezávislé, ale aj nestranné. Druhý článok zvyšuje počet poslancov zo súčasných 550 na 600.

Reformu ústavy podporuje aj predseda opozičnej ultranacionalistickej Strany národného hnutia (MHP) Devlet Bahčeli, hoci priznal, že v samotnej strane disponujúcej 40 mandátmi s ňou všetci nesúhlasia. Zvyšné dve opozičné strany - stredoľavá Republikánska ľudová strana (CHP) a prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP) - sú jednoznačne proti reforme a obávajú sa zavedenia "diktatúry" v Turecku.

Keď parlament reformu schváli, dostane ju na podpis Erdogan. Následne bude zverejnená v zbierke zákonov a začne plynúť 60-dňová lehota, pričom prvú nedeľu po jej skončení by sa malo uskutočniť Erdoganom sľúbené referendum.