Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko požiadalo USA, aby prestali podporovať sýrskych Kurdov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Občianska vojna v Sýrii trvá už piaty rok.

Ankara 30. augusta (TASR) - Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana dnes vyzval Spojené štáty, aby "zmenili" svoju politiku podporovania kurdských síl, ktoré od minulého týždňa bojujú proti tureckým vojakom v susednej Sýrii. Vtedy totiž začala Ankara podnikať na sýrskom území vojenské akcie, pripomenula tlačová agentúra AP.



Vyjadrenia prezidentského hovorcu Ibrahima Kalina boli zverejnené v dnešnom vydaní provládneho denníka Daily Sabah, teda deň po tom, čo Spojené štáty vyzvali tureckých vojakov a kurdské sily v severnej Sýrii, aby zastavili vzájomné boje. USA tiež upozornili, že tieto boje brzdia snahy o porážku extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).

Kalin uviedol, že "Američania by mali v každom prípade zmeniť svoju politiku podporovania síl, vedených Kurdmi".

V bojoch na severe Sýrie teraz proti sebe stoja Turecko, spojenec USA, a jednotky vedené Kurdmi - práve tieto oddiely podporujú Spojené štáty ako najúčinnejšiu pozemnú silu bojujúcu proti militantom z IS v Sýrii. Občianska vojna v tejto krajine trvá už piaty rok.

Turecký sudca požiadal v Grécku o azyl

Turecký sudca požiadal v Grécku o politický azyl. Oznámila to dnes grécka tlačová agentúra Ana s tým, že sudca svoju žiadosť zdôvodnil perzekúciou zo strany tureckých orgánov.

Grécke úrady potvrdili, že 48-ročný Turek priplával na člne na ostrov Chios vo východnej časti Egejského mora, spoločne s malou skupinkou utečencov. Muž vyhlásil, že je sudca a že v Turecku po zmarenom júlovom pokuse o prevrat čelí prenasledovaniu zo strany tamojšej vlády.

Gréck a vláda uviedla, že 48-ročného tureckého občana zatkli dnes pre podozrenie z nezákonného prekročenia hraníc s Gréckom. Muž plánuje v Grécku oficiálne požiadať o azyl, potvrdil rezort.

Grécke azylové úrady aktuálne vyšetrujú prípad skupiny príslušníkov tureckej armády, ktorá po zmarenom pokuse o prevrat pristála 16. júla s vojenským vrtuľníkom na severovýchode Grécka a požiadala tam o azyl.

Vojaci budú až do ukončenia azylového procesu vo vyšetrovacej väzbe. Ôsmi príslušníci tureckých ozbrojených síl tvrdia, že s pokusom o prevrat vo svojej vlasti nemali nič spoločného. Turecko požiadalo Grécko o ich vydanie.