Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Turecku postavili pred súd 17 novinárov z denníka Cumhuriyet

Ilustračné foto Foto: TASR

Obžalovaní sú z pomoci trom rôznym teroristickým organizáciám. Niektorí z nich čelia v prípade usvedčenia až 43 rokom za mrežami.

Istanbul 24. júla (TASR) - Sedemnásť novinárov z tureckého denníka Cumhuriyet, ktorí čelia dlhoročným trestom pre obvinenia týkajúce sa terorizmu, predstúpilo dnes pred súd v Istanbule. Stalo sa tak viac než 250 dní po tom, ako úrady začali zatýkať pracovníkov tohto denníka kritického k vláde.

Skupiny presadzujúce slobodu tlače považujú celý prípad za pokus vlády "umlčať" iné názory a vyzvali na prepustenie žurnalistov. Jedenásti z obžalovaných sú za mrežami už od minulého roka a tvrdia, že majú obmedzený prístup k právnikom a trpia podmienkami vo väzení, uvádza agentúra DPA.

Celkovo súdia devätnásť ľudí - 17 vedúcich pracovníkov a novinárov z Cumhuriyetu, jedného novinára sídliaceho vo Washingtone a jedného muža, ktorý prevádzkoval účet na Twitteri. Všetci obvinenia popierajú a hovoria, že vláde sa nepodarilo nájsť voči nim konkrétne dôkazy. Jeden žurnalista uviedol, že medzi dôkazmi proti nemu sú aj nevyžiadané textové správy v jeho mobile, na ktoré nikdy neodpovedal.

Obžalovaní sú z pomoci trom rôznym teroristickým organizáciám. Niektorí z nich čelia v prípade usvedčenia až 43 rokom za mrežami. Ich podporovatelia sa na začiatku procesu zhromaždili pred budovou súdu a mnohí zaplnili malú pojednávaciu miestnosť. Niektorí z nich vypúšťali balóny a niesli plagáty vyzývajúce na prepustenie novinárov.