Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ďalšie predčasné parlamentné voľby v Turecku sa budú konať 1. novembra

Na archívnej snímke prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Oznámil to dnes prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý začiatkom budúceho týždňa požiada premiéra Ahmeta Davutogla, aby zostavil dočasnú vládu, v prípade potreby aj za účasti mimoparlamentných strán.

Istanbul 21. augusta (TASR) - V Turecku sa budú 1. novembra konať predčasné parlamentné voľby, už druhé v tomto roku. Oznámil to dnes prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý začiatkom budúceho týždňa požiada premiéra Ahmeta Davutogla, aby zostavil dočasnú vládu, v prípade potreby aj za účasti mimoparlamentných strán.

Tento krok prichádza po tom, ako sa jednotlivé strany nedokázali po júnovom hlasovaní dohodnúť na zostavení koalície, informovala agentúra DPA. Vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP), pri zrode ktorej Erdogan stál, vtedy prvý raz od ujatia sa moci v roku 2002 nezískala parlamentnú väčšinu.

Koaličné rozhovory odhalili značné rozpory medzi AKP a ďalšími troma parlamentnými stranami, čiastočne aj ohľadom úlohy, ktorú by Erdogan zohrával v novej vláde. Erdogan bol vlani priamo zvolený za hlavu štátu. Odvtedy sa ujal právomocí, ktoré jeho predchodcom neprislúchali a vyzval na ich ústavné uznanie.

V júnových voľbách sa do tureckého zákonodarného zboru po prvý raz dostala aj prokurdská Ľudovodemokratická strana (HDP). V júli stroskotalo prímerie medzi vládou a povstalcami zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a Turecko začalo podnikať nálety na pozície PKK v severnom Iraku.