Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Turecko si predvolalo veľvyslanca Iránu pre informovanie o konflikte

Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Prezident Erdogan podnikol v uplynulom týždni dvojdňovú štátnu návštevu Saudskej Arábie.

Ankara 8. januára (TASR) - Turecko si dnes predvolalo iránskeho veľvyslanca v Ankare. Ministerstvo zahraničných vecí od neho žiadalo zastaviť správy šírené v iránskych médiách, ktoré spájajú nedávnu popravu opozičného šiitského duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii s minulotýždňovou návštevou tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Rijáde, napísala agentúra Reuters.

"Dôrazne odsudzujeme spájanie nedávnej návštevy nášho prezidenta v Saudskej Arábii s popravami odsúdených v tomto štáte v článkoch publikovaných v médiách napojených na iránske oficiálne orgány," píše sa vo vyhlásení tureckej diplomacie. Rezort zahraničia veľvyslancovi ďalej zdôraznil odsudzujúci postoj Turecka voči útokom na saudskoarabské diplomatické úrady v Iráne.

Sobotňajšia poprava an-Nimra v Saudskej Arábii spôsobila medzinárodnú krízu, keďže nahnevane reagoval šiitský Irán aj jeho spojenci. Poprava však vyvolala nepokoje i v duchovného domovskom okrese Katíf vo Východnej provincii na ropu bohatého saudskoarabského kráľovstva. Mnohí tamojší obyvatelia pokladajú jeho smrť za nespravodlivú.

Prezident Erdogan podnikol v uplynulom týždni dvojdňovú štátnu návštevu Saudskej Arábie. S najvyššími predstaviteľmi tohto kráľovstva rokoval prevažne o kríze v Sýrii a energetickej spolupráci medzi oboma krajinami.