Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Turecký premiér chce žalovať The Times za uverejnenie kritického listu

Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP Photo

Ako napísala agentúra Reuters, list okrem iných podpísali filmový režisér David Lynch, dramatik Sir Tom Stoppard či herci Sean Penn, Ben Kingsley alebo Susan Sarandonová.

Istanbul 27. júla (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan v piatok pohrozil britskému denníku The Times súdnou žalobou kvôli uverejneniu otvoreného listu, pod ktorý sa podpísala skupina 30 akademikov a verejne známych osobností, ktorí prostredníctvom dokumentu kritizovali spôsob potlačenia nedávnych protivládnych protestov v krajine.

Ako napísala agentúra Reuters, list okrem iných podpísali filmový režisér David Lynch, dramatik Sir Tom Stoppard či herci Sean Penn, Ben Kingsley alebo Susan Sarandonová. V publikovanom liste osobnosti Erdoganovmu kabinetu vyčítajú "diktátorský spôsob vlády", podkopávanie princípov slobodnej tlače a pripisujú mu zodpovednosť za smrť najmenej štyroch demonštrantov, ktorí zomreli pri zrážkach s políciou.

Erdogan vo svojom stanovisku vysielanom naživo v piatok v tureckej televízii NTV povedal, že signatári listu ním v skutočnosti nijako nevyjadrujú svoju podporu demokracii. "Ak by skutočne verili v demokraciu, nepreukázali by toľkú bezcharakternosť a nazvali lídra strany, ktorá vo voľbách získala 50 percent hlasov voličov, diktátorom."

Demonštrácie, na ktoré list v denníku poukazuje, sa začali koncom mája na protest proti plánom tureckej vlády postaviť v parku Gezi v strede Istanbulu nákupné stredisko s hotelom. Protesty neskôr prerástli do vlny masových protivládnych demonštrácií po celej krajine, v ktorých Turci obviňovali premiéra Erdogana po desaťročí vlády zo silnejúcich autoritatívnych sklonov. Pri policajných zásahoch zahynuli najmenej štyria ľudia a ďalších 7500 utrpelo zranenia.