Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecko: Prepustili novinárov, ktorí písali o pašovaní zbraní do Sýrie

Na archívnej snímke muž drží výtlačok opozičného denníka Cumhuriyet Foto: TASR/AP

Novinárov zadržali v novembri a odvtedy boli vo vyšetrovacej väzbe. Čelia obvineniu z napomáhania teroristickej organizácii, vyzradenia štátnych tajomstiev a špionáže.

Istanbul 26. februára (TASR) - Turecké úrady prepustili dnes na slobodu novinárov z opozičného denníka Cumhuriyet - šéfredaktora Cana Dündara a zástupcu regionálneho vydania tohto denníka v Ankare Erdema Güla. Ústavný súd vo štvrtok rozhodol, že uvalenie väzby na novinárov bolo porušením ich práv, informovala agentúra Reuters.

"Verdikt ústavného súdu má historický význam... Uvoľnil cestu nielen nám, ale všetkým našim kolegom, ako aj slobode tlače a prejavu," povedal Dündar novinárom po prepustení.

Obaja novinári však stále čelia možnému doživotnému trestu odňatia slobody v procese, ktorého začiatok je stanovený na 25. marca. Dovtedy majú zakázané opustiť krajinu.

Novinárov zadržali v novembri a odvtedy boli vo vyšetrovacej väzbe. Čelia obvineniu z napomáhania teroristickej organizácii, vyzradenia štátnych tajomstiev a špionáže.

Denník Cumhuriyet (Republika) ešte vlani v máji zverejnil fotografie, ktoré zachytávali turecké kamióny vezúce muníciu sýrskym militantom. Zábery údajne pochádzali z januára 2014 a zachytávali nákladné autá smerujúce do Sýrie. Cumhuriyet tiež napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom. Vláda v Ankare to poprela a vyhlásila, že kamióny neprevážali zbrane, ale humanitárnu pomoc. Niektorí úradníci však neskôr pripustili, že vo vozidlách boli zbrane alebo munícia.

Turecká prokuratúra začala s vyšetrovaním novinárov po tom, ako prezident Recep Tayyip Erdogan podal vo veci trestné oznámenie.