Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Turecko prepustilo Čechov odsúdených v roku 2018 za podporu terorizmu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obaja odsúdení sa bránili tým, že Kurdom poskytovali len humanitárnu pomoc a snažili sa pre nich vybudovať poľnú nemocnicu.

Praha 24. júla (TASR) - Český premiér Andrej Babiš v piatok oznámil, že Turecko prepustilo z väzenia dvojicu českých občanov, ktorí si odpykávali trest za spoluprácu s kurdskými milíciami YPG. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Po mnohých mesiacoch zložitého vyjednávania sa podarilo dosiahnuť prepustenie českých občanov Miroslava Farkasa a Markéty Všelichovej z tureckého väzenia," uviedol Babiš vo vyhlásení zverejnenom na oficiálnej webovej stránke vlády Českej republiky.

"Som rád, že moje rokovanie v septembri minulého roku s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom o osude dvoch českých občanov dospelo k úspešnému vyriešeniu celého problému bez akýchkoľvek podmienok a prísľubov," napísal Babiš na Twitteri.

Premiér má podľa svojich vyjadrení z vývoja záležitosti "radosť" a poďakoval sa českej Bezpečnostnej informačnej službe (BIS), ktorá sa na prepustení podieľala.

Všelichovú a Farkasa zadržali na turecko-irackej hranici v novembri 2016. Turecko ich obvinilo z podpory teroristov, pretože pomáhali milíciám sýrskych Kurdov známym ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie síce podporujú aj Spojené štáty a ďalšie krajiny, ale Turecko ich pokladá za teroristické zoskupenie.

Obaja odsúdení sa bránili tým, že Kurdom poskytovali len humanitárnu pomoc a snažili sa pre nich vybudovať poľnú nemocnicu, píšu Novinky. Farkas však podľa Ankary priamo pomáhal bojovníkom. Turecké provládne noviny Daily Sabah napísali, že pôsobil ako ostreľovač. Všelichová podľa novín okrem zabezpečovania zdravotníckej pomoci verbovala a koordinovala príchod nových "dobrovoľníkov - teroristov".

Turecký najvyšší súd v júli 2018 Všelichovej a Farkasovi potvrdil trest odňatia slobody v dĺžke šesť rokov a tri mesiace.