Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Turecká vláda prikročila k ďalším čistkám v radoch armády i médiách

Portréty zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka (vľavo) a tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sú vystavené na predaj 21. júla 2016 v Ankare. Foto: TASR/AP

Turecká vláda zároveň zrušila činnosť desiatok mediálnych organizácií vrátane 45 novín.


Istanbul 27. júla (TASR) - Približne 1700 príslušníkov tureckej armády vrátane 149 generálov oficiálne prepustili v reakcii na nedávny neúspešný pokus o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Turecké ozbrojené sily majú približne 350 generálov a admirálov. Turecká armáda, ktorá je v rámci Severoatlantickej aliancie druhou najväčšou, má približne 680.000 vojakov.

Turecká vláda zároveň zrušila činnosť desiatok mediálnych organizácií vrátane 45 novín - celoštátnych i regionálnych -, 16 televíznych a 23 rozhlasových staníc, informuje agentúra Anadolu.

Ankara tvrdí, že za pučom armádnej frakcie z 15. júla je moslimský duchovný Fethullah Gülen, žijúci v americkom exile. Udalosti si vyžiadali približne 290 mŕtvych a tisíce zatknutých ohľadom podozrenia z účasti na príprave prevratu. Zo štátnych inštitúcií boli prepustené desaťtisíce osôb.