Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Turecká vláda vydala zatykače na desiatky novinárov

Na archívnej snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Niekoľko dní po prekazenom puči bolo nariadené zastavenie činnosti niekoľkých novín a časopisov.


Ankara 25. júla (TASR) - Turecké úrady vydali zatykače na 42 novinárov v rámci čistiek po nedávnom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v krajine. Informovala o tom dnes stanica BBC s odvolaním sa na miestne médiá.

Niekoľko dní po prekazenom puči bolo nariadené zastavenie činnosti niekoľkých novín a časopisov, tentoraz však ide o prvý prípad, keď sú identifikovaní individuálni novinári. Úrady už zatkli tisíce vojakov, sudcov a štátnych zamestnancov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že zbaví štátne orgány "vírusu", ktorý podľa jeho slov spôsobil túto revoltu. Ankara obviňuje zo zorganizovania pokusu o prevrat moslimského duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Gülen však ostro odmieta akúkoľvek angažovanosť v týchto udalostiach.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker varoval, že ak turecká vláda pristúpi k navrhovanému obnoveniu trestu smrti, okamžite budú prerušené rozhovory o eventuálnom členstve Turecka v Európskej únii. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tvrdí, že disponuje dôveryhodnými dôkazmi o mučení osôb zadržaných po pokuse o prevrat.

Turecko vyhlásilo minulý týždeň trojmesačný výnimočný stav, ktorý Erdoganovi a vláde umožňuje vytvoriť nové zákony bez účasti parlamentu, ako aj obmedziť či pozastaviť platnosť práv a slobôd obyvateľstva krajiny.