Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Primátor Ankary podá po 23 rokoch demisiu pod tlakom Erdogana

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Foto: TASR/AP

Gökcek je piaty zvolený starosta z Erdoganovej strany, ktorý odstupuje pod tlakom prezidenta. Koncom septembra sa svojej funkcie po viac ako 13 rokoch neočakávane vzdal primátor Istanbulu.

Ankara 24. októbra (TASR) - Pod tlakom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa primátor tureckého hlavného mesta Ankara rozhodol odstúpiť po 23 rokoch z funkcie. Melih Gökcek, ktorý je členom Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), v pondelok večer na Twitteri oznámil, že tak urobí v sobotu na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Gökcek (69) bol známy hlavne svojimi útočnými a často bizarnými twitterovými odkazmi. V jednom napríklad tvrdil, že geologické prieskumné plavidlá z iných krajín umelo vyvolali zemetrasenia, aby poškodili ekonomiku krajiny. Jeho konto na Twitteri sledovali viac ako štyri milióny ľudí.

Pred oznámením svojej rezignácie sa Gökcek stretol s Erdoganom. Prezident následne na Twitteri napísal, že v AKP nejde o funkcie, ale o službu obyvateľom, uviedla agentúra DPA.

Gökcek je piaty zvolený starosta z Erdoganovej strany, ktorý odstupuje pod tlakom prezidenta. Koncom septembra sa svojej funkcie po viac ako 13 rokoch neočakávane vzdal primátor Istanbulu Kadir Topbas.

Erdogan povedal, že chce "omladiť" AKP a nahradiť funkcionárov, ktorí podľa neho trpia "únavou".

V marci 2019 sa v Turecku uskutočnia komunálne voľby. Otvoria supervolebný rok, v ktorom sa v novembri budú konať aj parlamentné a prezidentské voľby.