Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Turecku protestovali proti zatknutiu dvoch opozičných novinárov

Foto: TASR

Turecký súd poslal vo štvrtok do väzenia v Istanbule dvoch prominentných opozičných novinárov.

Istanbul 27. novembra (TASR) - Stovky demonštrantov sa dnes zhromaždili pred kanceláriou tureckých opozičných novín Cumhuriyet v Istanbule. Tureckú vládu obvinili z umlčiavania kritikov a tiež zo snahy o maskovanie škandálu po tom, ako poslala do väzby dvoch novinárov tohto denníka. Informovala o tom agentúra AP.

Turecký súd poslal vo štvrtok do väzenia v Istanbule dvoch prominentných opozičných novinárov, šéfredaktora denníka Cumhuriyet Cana Dündara a zástupcu regionálneho vydania tohto denníka v Ankare Erdema Güla, a to pre obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii a vyzradenia štátnych tajomstiev. Dvojica vo väzení zostane až do začiatku súdneho procesu.

Denník Cumhuriyet (Republika) totiž ešte v máji zverejnil fotografie, ktoré zachytávali turecké kamióny vezúce muníciu sýrskym militantom. Zábery údajne pochádzali z januára 2014 a zachytávali nákladné autá smerujúce do Sýrie. Cumhuriyet tiež napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane povstalcom.

Turecká vláda obvinenie poprela a vyhlásila, že kamióny neprevážali zbrane, ale humanitárnu pomoc. Niektorí spomedzi úradníkov však neskôr pripustili, že vo vozidlách boli zbrane alebo munícia, doplnila AP.

Turecká prokuratúra začala s vyšetrovaním novinárov po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal vo veci trestné oznámenie.

Dav demonštrantov, ktorý sa dnes zhromaždil pred hlavným sídlom Cumhuriyetu v Istanbule, skandoval heslá ako "Slobodnú tlač nemožno umlčiavať." Nesúhlas so zatknutím novinárov na zhromaždení vyjadril aj opozičný zákonodarca Bariš Yarkadaš. "Vláda nechce, aby akýkoľvek novinár videl, do akej pohromy Turecko dostala," povedal.

Pri ďalšom dnešnom proteste v Ankare, polícia s použitím slzotvorného plynu rozohnala zhromaždenie tamojších novinárov. Tí plánovali pochodovať pred miestnu kanceláriu Cumhuriyetu, dodala AP.